Pič: Važno je da dijalog nije prekinut, treba pozdraviti i male korake 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je da Velika Britanija podržava dijalog Beograda i Prištine i sve napore za normalizaciju i pomirenje, jer je to važno pitanje u regionu, zbog čega smatra da je potrebno pozdraviti i male korake koji su dosad preduzeti.

„Mi nismo deo dijaloga Evropske unije (EU) ali ga podržavamo i takođe podržavamo obe vlade da rade zajedno – da rade zajedno za mulitietničku budućnost Kosova i Srbija“, izjavio je Pič za Atlantic Council, prenosi danas Kossev.

Pič je ocenio da je najbitnije to što dijalog nije obustavljen, te da je zato važno pozdraviti i male korake koji su preduzeti.

„Pozivamo obe strane da ispoštuju sporazume koji su već zaključeni i da se kreću ka normalizaciji“, poručio je Pič.

Navodeći da veoma dobro poznaje i Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, Pič je rekao da ih ohrabruje da „sednu zajedno kada je prikladno da se to učini i da krenu napred ka boljoj budućnosti za obe zemlje“.

Kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština, Pič je naveo da je Velika Britanija nastavlja da ohrabruje Prištinu da ispuni međunarodne obaveze.

Povodom sudskog procesa u Srbiji protiv Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za Banjsku, Pič je rekao da očekuje od strana da sprovedu pravni proces i da sarađuju.

Pič je rekao i da od srpskih vlasti zavisi da li će se Radoičiću suditi u Beogradu ili će biti izručen Prištini.

Upitan da li se plaši „Banjske dva“, Pič je odgovorio odrečno i podsetio da, u skladu sa Rezolucijom UN, Kosovo štiti KFOR, a u tome i Velika Britanija igra bitnu ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari