Podrška ambasada 1Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Dražava u Prištini pozdravile su izjave kosovskih političkih lidera o odustajanju od pokušaja ukidanja specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu, navode danas prištinski mediji.

Očekujemo od lidera da održe reč i da sve kosovske institucije poštuju obaveze. Samo poštovanjem vladavine prava i omogućavanjem pravde za sve žrtve zločina Kosovo može potvrditi svoju zrelost kao država i spremnost da se u potpunosti integriše u Evropu i međunarodnu zajednicu, saopštile su ambasade.

One su navele da bi prihvatanje specijalnog suda omogućilo nastavak podrške Kosovu najbližih prijatelja i saveznika.

Lider organizacije porodica boraca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Džavit Jašari izrazio je razočaranje zbog uskraćivanja podrške kosovskih lidera inicijativi za ukidanje specijalnog suda, uz ocenu da je to „nemoralno“ i „neljudski“.

Jašari je zatražio da se članovi parlamenta izjasne o inicijativi za ukidanje suda.

Ako to pitanje stigne u skupštinu, ubeđeni smo da će poslanici glasati za ukidanje specijalog suda, rekao je Jašari.

On je izjavio da promena stavova kosovskih lidera pokazuje „njihovu spremnost da budu servilni prema strancima“ i da organizacije bivših boraca OVK neće mirno gledati kako se „takvom sudu dozvoljava da gazi suverenost naroda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari