Pokret Otadžbina: Vučić nema podršku Srba sa KiM, samo Srpske liste 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić „ima samo blanko podršku pripadnika Srpske liste odnosno članova SNS, nema podršku ostalih Srba na KiM da rešava njhovu sudbinu“, saopštio je danas Pokret Srba sa KiM „Otadžbina.

Iz „Otadžbine“ je ponovljen predlog zvaničnom Beogradu da „poštuje zakon i Ustav Republike Srbije po kome je KiM deo države Srbije, što znači da svi stanovnici južne srpske pokrajine, bez obzira na nacionalnu pripadnost, moraju da imaju lična dokumenta koja izdaje MUP Republike Srbije“.

„Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak, Končulj, Merdare policija na srpskoj strani može da propušta građane južne srpske pokrajine na svom putu ka Evropi samo sa dokumentima države Srbije. Albanci bi stoga morali da zaobiđu centralnu Srbiju tako što bi preko Severne Makedonije i Bugarske krenuli ka Evropi, ali ih tamo čeka Rumunija koja ne priznaje samoproglašenu republiku Kosovo. Ako krenu preko Crne Gore, čeka ih BiH koja ih opet nije priznala. Iz tog razloga će pozicija Aljbina Kurtija biti jako neugodna, mada iz Prištine se čuju glasovi da je čak predsednik Srbije spreman da dozvoli da Albanci sa dokumentima samoproglašene republike Kosovo bez ikakvih ograničenja slobodno putuju kroz ostatak Srbije“, navodi se u saopštenju.

U „Otadžbini“ ocenjuju da se poslednje „istorijsko obraćanje predsednika Srbije svojim građanima svelo se na već ustaljenu i uobičajenu proceduru Aleksandra Vučića koja se sastoji u vrištanju, cviljenju, zapomaganju, širenju defetizma, najavljivanju raznoraznih užasa po šablonu koji godinama slušamo“. Oni optužuju Vučića da se u Briselu „u startu odrekao zahteva koje na transparentima ovih dana lepe aktivisti SNS:„Nema predaje – srpska lična karta ostaje“ i „KM registarske tablice ostaju“.

„Vučić srpske registarske tablice menja za separatističke koje on naziva statusno neutralnim, a da bi Srbi dobili i te registarske tablice moraju da imaju ličnu kartu koju izdaju vlasti iz Prištine. A da bi Srbi dobili separatističku ličnu kartu moraju da uzmu državljanstvo samoproglašene republike Kosovo. A da bi svoja kola vozili moraju da imaju vozačku dozvolu Prištine i njihova saobraćajna dokumenta. Naravno sve je to u duhu onih pet prema nula kako ovih deset godina Aleksandar Vučić pobeđuje separatiste iz Prištine tako što im sve ingerencije srpske države predaje na tacni. Bez zrna baruta, kako Srbi znaju da kažu… Za istoriju će da ostane da je prisustvo ROSU policije na severu Kosova i Metohije politička tekovina Aleksandra Vučića“, između ostalog poručuju „Otadžbine“, koja Vučića optužuje za iseljavanje Srba i opasan manjak zdravstevenih radnika na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari