Predsednik Upravnog odbora Centralne banke Kosova: Razgovora se o odlaganju uredbe o dinaru, ne o suspenziji 1Foto: Print screen Youtube

Predsednik Upravnog odbora Centralne banke Kosova Baškim Nurboja izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da suspenzija uredbe o zabrani dinara nije opcija, ali da se razgovara o odlaganju njene implementacije.

On je na pitanje RSE o tome da je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, spomenuo je da je danas rok da se donese odluka oko primene ove uredbe, odgovorio „suspenzija (sprovođenja uredbe) nije opcija“.

„O odlaganju se raspravlja. Lajčak nije održao sastanak ni sa kim iz CBK. Kao što znate, CBK je nezavisna institucija. Razgovaramo o tom pitanju, još nema konačne odluke, danas ćemo izaći sa odlukom da li od sutra stupa na snagu“, naveo je on.

A na pitanje kakve su šanse da se primena uredbe odloži ili da počne sa implementacijom sutra (1. februara), odgovorio da ne može da komentariše takvu verovatnoću.

„Vode se otvoreni razgovori… U Izveštaju o napretku Evropske unije pominje se kao pitanje postojanje pranja novca, finansiranje terorizma… Zbog toga smo bili prinuđeni da završimo sa tim, posebno kada se uzmu u vidu stvari koje su se dešavale prošle godine. Moramo imati veću kontrolu nad finansijskim sistemom.

Međunarodna zajednica je od Kosova zatražila suspenziju uredbe Centralne banke Kosova (CBK), prema kojoj bi evro bila jedina valuta od 1. februara. Ambasadori zemalja Kvinte su izrazili zabrinutost o posledicama ove odluke, dok je EU zatražila da se o pitanju upotrebe dinara dalje razgovara u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Premijer Kosova Aljbin Kurti danas je rekao da se o odluci CBK ne može pregovarati, dok je predsednica Kosova Vjosa Osmani navela da se razgovara o nekoliko opcija i da će odluka biti doneta u naredna dva dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari