Šef kabineta Vjose Osmani odgovorio Petkoviću: Srbija otvoreno preti Kosovu agresijom 1EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Šef kabineta predsednice Vjose Osmani Bljerim Velja rekao je da Srbija prelazi sa tajnog i nasilnog delovanja nelegalnih struktura na Kosovu na otvorenu pretnju upotrebom policijskih i vojnih snaga za vršenje agresije na Kosovu.

„Po principima Rusije, ovo je flagrantna pretnja da ugrozi mir i stabilnost u regionu i šire“, napisao je Velja, prenosi RTK 2.

Velja je reagovao nakon jučerašnjih izjava direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petra Petkovića, koji je rekao da će Srbija razmotriti slanje 1.000 svojih bezbednosnih snaga na Kosovo.

A ova akcija, prema njegovim rečima, biće preduzeta u skladu sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je sinoć da je kosovski premijer Aljbin Kurti nastavio okupaciju severa Kosova i najavio da će Srbija usled najnovijih dešavanja razmotriti mogućnost da na Kosovo pošalje do 1.000 bezbednosnih snaga.

Petković je na vanrednoj konferenciji za medije naveo da je nakon što je Kurti napadao vino i rakiju i srpski narod u Velikoj Hoči i nakon što je sa Kosovskom policijom maltretirao decu u vrtiću u Leposaviću, sinoć poslao Kosovsku policiju na sever Kosova.

„Prema našim saznanjima 300-350 kosovskih policajaca ROSU sa dugim cevima i oklopnim vozilima upali su na sever Kosova i blokirali Kosovsku Mitrovicu i stacionirali se u mešovitim nasiljima. Povod za upad policije na sever KiM je navodno to što su Albanci koji tu žive uplašeni zbog svega što se dešava. Podsetiću vas i da je pre dva dana bio obračun Kurtija sa građanima severa kako bi nametnuo održavanje izbora“, rekao je on.

Da podsetimo, sinoć je oko 200 kosovskih specijalaca raspoređeno oko Severne Mitrovice, a kao povod za taj čin navedeni su incidenti u protekla dva dana.

KoSSev je pisao da su policijske snage došle iz pravca južnog dela grada. U međuvremenu na najmanje dve tačke u severnom delu Kosovske Mitrovice okupile su se dve veće grupe građana, među kojima ima i lica sa maskama. Između njih i policije je najmanje 100 metara udaljenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari