Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" optužili vlast u Subotici za krađu izbora 1foto M. M./ATAImages.

Članovi lokalnih opozicionih stranaka okupljenih u koaliciji „Srbija protiv nasilja“ optužili su danas vlast u Subotici za „krađu izbora, kupovinu glasova, razne nepravilnosti i vođenje paralelnih spiskova“ tokom izbornog dana, u nedelju, 17. decembra.

Predstavnici koalicije su, kako su naveli, prijavili sve nepravilnosti nadležnim organima i od Gradske izborne komisije u Subotici zatražili uvid u izborni materijal.

Ivan Rakić ispred koalicije „Srbija protiv nasilja“ rekao je da su Subotičanima na adrese stizali „fantomski pozivi za glasanje, da su dovođeni ljudi sa strane da glasaju, i da su pozive za glasanje dobile i osobe koje su preminule 2022. godine“.

Član Izvršnog odbora Narodnog pokreta Srbije Nemanja Šarčević je podsetio da je predsednica Gradske izborne komisije navela da tokom izbornog dana nije bilo zabeleženih nepravilnosti što tvrdi da nije tačno jer su predstavnici koalicije zabeležili niz nepravilnosti.

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" optužili vlast u Subotici za krađu izbora 2
Foto: Beta/Miloš Miškov

On je rekao da su službena vozila pojedinih javih preduzeća aktivno učestvovala u dovoženju Roma na biračka mesta gde su ih, kako je kazao, „sačekivali funkcioneri Srpske napredne stranke i za adekvatnu novčanu nadoknadu su dobijali glas“.

„Najočiglednija je zloupotreba pripadnika romske nacionalne manjine koji su za vrlo malu nadoknadu bili praktično prinuđeni da glasaju za vladajuće stranke, za SNS i SVM“, kazao je Šarčević.

Dodao je da je njihova koalicija predala i određene prigovore na nepravilnosti na zapisnike na velikom broju biračkih mesta.

„Režim je zastrašivanjem, ucenama, kupovinom glasova, dovođenjem fantomskih birača na osnovu neažurnog biračkog spiska pokrao izbornu volju građana“, izjavila je predstavnica koalicije Edita Šeregelj.

Luka Vučinac iz Zeleno-levog fronta je rekao da su od OEBS-a dobili preliminarni izveštaj koji je „sramotan za naše društvo i državu“, a u kom se navodi da „nisu bili pravedni uslovi u Srbiji, da je predsednik republike dominirao u medijima, da je bilo kupovine glasova, i da su krađe bile širom Srbije“.

On je ocenio da su paralelni birački spiskovi postojali na gotovo svim biračkim mestima, u vidu aplikacija, dogovora između vladajućih kontrolora, ili na neki drugi način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari