„Prepakivanje“ većine u BNV uslov za široku koaliciju u Novom Pazaru 1Foto: N. Kočović

Posle „prekomponovanja“ lokalne vlasti u Sjenici i Tutinu, na „dnevnom redu“ razgovora najvećih bošnjačkih stranaka moglo bi da se nađe i Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

Taj uslov je Sandžačka demokratska partija (SDP) dala drugim dvema bošnjačkim strankama, Stranci pravde i pomirenja i SDA Sandžaka, za razgovore o formiranje nove lokalne vlasti u Novom Pazaru.

SDP smatra da, na osnovu izbornih rezultata za nacionalni savet Bošnjaka, treba da učestvuje u rukovođenju te institucije, jer imaju „bošnjački izborni legitimitet sa najviše osvojenih glasova“, ali i „da tamo ne funkcioniše sve kako treba“.

To znači da bi čelne funkcije u BNV trebalo da budu podeljene kadrovima sa sve tri liste.

U aktuelnom sazivu bošnjačkog nacionalnog saveta, koalicionu većinu čine SPP i SDA Sandžaka, a SDP i lista „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“ su u opoziciji.

SPP i SDA Sandžaka su većinu napravile, pre 13 meseci, sporazumom koji je trebalo da važi i za ostale aktivnosti.

Sporazum se „okliznuo“ u lokalnim samoupravama u Sjenici i Tutinu.

Odbornici SDP i SDA Sandžaka, sa kolegama iz grupe građana, napravili su novu skupštinsku većinu u Sjenici i smenili predsednika opštine Muniba Mujagića, kadra SPP.

SPP je uzvratila, učestvovanjem u novoj skupštinskoj većini, koja je smenila predsednika opštine Saliha Hota, iz SDA Sandžaka, ali i prekinula, dvadesetosmogodišnju vladavinu, te partije u tutinskoj opštini.

SDP je osvojila najviše odborničkih mandata, na lokalnim izborima, u Novom Pazaru. Pobedu joj osporavaju SPP i SDA Sandžaka.

Smatraju da su izbori bili neregularni, da treba da se ponište i raspišu novi, a pravdu traže pred sudovima.

Iako, SDP, sa starim koalicionim partnerima iz SNS – SPS, ima tesnu većinu, poziva druge dve bošnjačke stranke na razgovore o pravljenju „široke koalicije“, uslovljene razgovorima o „prekomponovanju „ većine u BNV.

Lideri sve tri partije, smatraju da su njihove stranke najjače u bošnjačkoj zajednici i da im, u skladu sa tim ocenama, pripadaju čelne funkcije u lokalnim samoupravama i institucijama,

SPP je uspela da, u BNV, posle više od tri decenija vladanja SDA Sandžaka, dobije čelnu poziciju, a koalicioni partner je morao da se zadovolji sa nižim funkcionerskim mestima.

Na osnovu izbornih rezultata za nacionalne savete, i SDP smatra da njeni kadrovi treba da dobiju neke rukovodeće funkcije.

SDA Sandžaka je, do izbora za nacionalni savet 2014.godine, imala apsolutnu vlast. Većinu je obezbedila sa listom koju je podržavala SDP, a u opoziciji je ostala opcija koju je vodio muftija Muamer Zukorlić.

To vreme obeležilo je varničenje između samih pripadnika većine koja je „peglana“, ali i otvorenim sukobima sa opozicijom, koja je osporavala zakonitosz svih aktivnosti.

Postojanje pozicije i opozicije u BNV, neprihvatljivo je za aktuelnu predsednicu Misalu Pramenković.

-U ovom momentu neprihvatljivo je, da unutar Veća, iamo poziciju i opoziciju, pa moramo raditi da Veće doživljavamo kao svoje i da kao većnici merimo rezultate i ono što je, do sada, urađeno. Nema niko pravo da svojata institucije bilo koje lokalne samouprave ili institucije, koje treba da budu servis građana, poistovećivati ih sa partijskom pripadnošću – rekla je Pramenković, na godišnjoj konferenciji za novinare.

Poručila je da „sazrevanje bošnjačkog bića mora da ide u korak sa našim vitalnim nacionalnim interesima i mi tu ne smemo imati različite stavove“.

– Svaka druga vrsta i pokušaj sagledavanja stvari na neki drugi način i pokušaj svođenja Veća na neke dnevno političke teme je pogrešan način, pogrešno trasiran put i mi ne želimo da idemo tim putem – naglasila je predsednica BNV.

Šta ne valja u BNV, u SDP nisu precizirali, ali smatraju da i njihovi kadrovi treba da učestvuju u rukovođenju nacionalnim saveom, u kojem po 12 većnika imaju SDP i SPP, 10 SDA Sandžaka i jednog lista „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“.

U SDP svoj „izborni bošnjački legitimitet“ temelje na 660 više dobijenih glasova od SPP i za oko tri hiljade više od SDA Sandžaka.

Dobro obavešteni izvori tvrde, da je između tri bošnjačke partije bilo direktnih i razgovora preko posrednika, ali da su funkcionerski apetiti dovoljno veliki za još jedno „propuštanje bošnjačkog jedinstva“, koje je verbalno najjače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari