Pritisci EU i SAD na Vučića i Kurtija sprečiće sutra sukobe na severu Kosova: Gzim Badžaku za Danas, uoči isteka roka za preregistraciju tablica 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/STRINGER

Velike tenzije koje su bile prisutne na terenu, posebno na severu Kosova posle odluke Vlade Kosova da odredi postepeno ostvarivanje odluke o zameni registarskih tablica su splasnule i ne samo na severu već i u drugim delovima Kosova se daleko lakše diše – kaže za Danas dopisnik agencije Beta sa Kosova Gzim Badžaku.

Upitan o mogućim sukobimana severu Kosova, s obzirom da je istekao rok za preregistraciju vozila, a kosovska Vlada ga nije produžila, ignorišući tako i zahteve SAD i Evropske unije, sagovornik Danasa kaže da u sukobe koji podrazumevaju oružane ili druge sukobe nije verovao ni pre ove odluke Vlade Kosova.

– Iako sam imao u vidu informacije, koje su kasnije potvrđene od najviših međunarodnih zvaničnika da su uoči početka prvog roka primene odluke, na noć izmedju 31 avgusta i 1. septembra u severnom delu Kosova primećene značajne nezakonite i ilegalne naoružane osobe – kaže Gzim Badžaku.

Pritisci EU i SAD na Vučića i Kurtija sprečiće sutra sukobe na severu Kosova: Gzim Badžaku za Danas, uoči isteka roka za preregistraciju tablica 2
Foto: Privatna arhiva

Kako dodaje, povod za takve ocenu su bile značajno povećane aktivnosti KFOR-a na terenu, u severnom delu Kosova, izjave međunarodnih zvaničnika koji su upozoravali pre svega Srbiju na moguće posledice oružanih sukoba.

– Jasno je da su takva upozorenja data i kosovskoj strani i stoga su bili vrlo prisutni pritisci na premijera Kosova Aljbina Kurtija da promeni odluku – kaže sagovornik Danasa.

Upitan kako komentariše izjave srpskih a kako kosovskih zvaničnika uoči današnjeg dana, Badžaku napominje da i jedna i druga strane daju izjave koje jsu namenjene domaćoj javnosti, kako na Kosovu takođe i u Srbiji.

– I jedna i druga strane, iako su i dijalogu, čine sve da do sporazuma ne samo o registarskim tablicama već i o sporazumu za normalizaciju odnosa između dve zemlje ne dođe. Ubeđen sam da ovakva situacija odgovara i Kurtiu i Vučiću i da ni jedan ni drugi nisu spremni da dođe do sporazuma. Kurti s toga što ne veruje da će sporazum, kako on kaže, u centru imati međusobno priznanje, dok sa druge strane Vučić je svestan da samo ovakvim manevrima i odugovlačenjem će obezbediti da ne bude primoran da prihvati sporazum koji će promeniti „status kvo“ i značiti ako ne de jure, onda fe facto priznanje Kosova – ističe sagovornik Danasa.

Na pitanje da li je Kurti mogao i bio u prilici da kaže da nema odlaganja za preregistraciju tablica samostalno, odnosno bez leđa zapadnih zemalja, EU i SAD, Gzim Badžaku kaže da bez obzira kako to nazvao, Kurti je ipak bio primoran da za šest meseci odloži početak primene odluke o zameni registarskih tablica.

– Ovi rokovi opomene, kažnjavanja, izdavanje probnih tablica i na kraju oduzimanje tablica su odlaganje tog roka. Kurti je po prvi put od 1999. godine do danas doveo Kosovo u situaciju da SAD i EU izraze snažno neslaganje i, kako su ocenili iz opozicionih stranaka doveo Kosovo na suprotnim stranama sa međunarodnom zajednicom, posebno sa SAD i EU – ističe naš sagovornik.

Na pitanje da li veruje da će Srbi sa severa Kosova da organizuju blokade, kako su najavili, Badžaku kaže da će KFOR reagovati na te pokušaje.

– Upozorenja međunarodne zajednice ali posebno i KFOR kako neće tolerisati kršenje slobode kretanja za sve zajednice i poziv da se uzdrže od nasilja koji je prenet predsedniku Srpske liste i gradonačelnicima opština sa severa Kosova, je jasna i nedvosmislena poruka kako će KFOR reagovati na te i takve pokušaje – smatra Gzim Badžaku.

Ne treba smetnuti sa uma, zaključiuje on, i činjenicu da je pojačan broj pripadnika KFOR-a na severu, da su tamo premešteni pripadnici specijalnih snaga i da KFOR pomno prati situaciju na severu, jer jedino u tom delu Kosova ima mogućnosti da dođe do problema na koje će oni odlučno reagovati.

Takve jasne poruke, podseća. prenete su i zvaničnicima Srbije, koji „kad god žele i odluče disciplinuju Srbe sa severa Kosova“.

Najviše priznanje UAN za Gzima Badžaku

Dopisnik agencije Beta sa Kosova Gzim Badžaku, sagovornik Danasa, prošle nedelje dobio je najviše priznanje Unije albanskih novinara iz Tirane za nesebičan doprinos brzom, nepristrasnom i profesionalnom novinarstvu.

U obrazloženju odluke Žirija UAN, na ceremoniji dodeljivanja priznanja danas u Prištini, istaknuto je da je Badžaku tokom pola veka bavljenja novinarstvom, posebno u poslednjih 30 godina izveštavanja za medjunarodne medije dao ogroman doprinos istinitom i nepristrasnom izveštavanju o burnim dogadjajima na Kosovu.

Badžaku je zahvalio na priznanju i rekao da ga shvata i prihvata kao priznanje svim kolegama novinarima koji su doprineli da se kosovska javnost, ali i šire informiše o istini o Kosovu.

Dodao je da novinari koji godinama pišu na desetine hiljada vesti postaju vest onda kada prime neko priznanje ili kada preminu, dok je UAN svojim doprinosom, u 14 godina od kada dodeljuje ovo priznanje, učinila da se svi oni koji ga primaju osećaju počašćenim i ponosnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari