Čijoj istrazi o Banjskoj će verovati EU i SAD, Kurtijevoj ili Vučićevoj? 1Foto: Beta/AP Photo/Visar Kryeziu

Predstavnici Evropske unije i SAD naglašavaju da pre uvođenja bilo kakvih mera Srbiji zbog dešavanja u Banjskoj na severu Kosova, treba jasno utvrditi šta se desilo i sprovesti objektivnu istragu o tome, kao i da se od Srbije očekuje „puna i bezuslovna saradnja“ u istrazi.

Budući da i Srbija i Kosovo vode istrage, a imajući u vidu da je zapovednik Komande združenih snaga NATO u Napulju admiral Stjuart Munč rekao da istragu vodi Kosovska policija a ne snage KFOR, kao i da je portparol EK Peter Stano naveo je da je za istragu ovlašćena kosovska policija i da to nije nije mandat Euleksa, već nadgledanje situacije i pružanje pomoći kosovskoj policiji na osnovu zahteva, postavlja se pitanje čijoj će istrazi verovati EU i SAD, onoj koju vodi vlast u Srbiji ili vlast na Kosovu.Jer, svedoci smo da obe strane imaju često vrlo različite poglede i zaključke o raznim pitanjima uključujući i ovo.

Takođe, pitanje je i da li će EU i SAD ipak voditi svoje istrage.

Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike, za Danas kaže da je, kada je reč o istrazi u dešavanjima u Banjskoj, uveren da SAD i EU neće verovati nalazima ni Prištine ni Beograda.

– Naime, tenzije između Srbije i KiM su toliko uzavrele da su mali izgledi da se istraga sprovede nepristrasno. Obzirom na sopstvene angažovane obaveštajne potencijale u regionu, donosioci odluka u Vašingtonu i Briselu će imati uvid u njihove analize i zaključke o dešavanjima u Banjskoj. Samim tim, više će verovati operativnim nalazima svojih službi nego emotivno ostrašćenim istragama bilo koje strane – ukazuje on.

Kako dodaje, istina je da je međunarodna zajednica bila preventivno upozorena na mogućnost incidenata na severu KiM koji bi bili posledica beskompromisnih stavova u pregovaračkom procesu.

– Ali, osnovni zadatak moderatora, ali i misije KFOR je da se dođe do sporazuma koji bi dugoročno obezbedio mir i stabilnost regiona, a da se na terenu opstruira svaka mogućnost većeg sukoba. Zato ne treba isključiti mogućnost da se dešavanja u Banjskoj iskoriste za ubrzanje političkih pregovora, a nalazi istrage manipulativno iskoriste za pritisak na manje kooperativnu stranu – skreće pažnju Lunić.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku kada moderatori pregovaračkog procesa imaju inicijativu i kada je Srpska lista spremna da izađe na izbore i participira u institucijama KiM, kontraproduktivno bi bilo da se vrši pritisak na Beograd.

– Sada možemo očekivati da će Beogradu i Prištini biti prezentovan statut ZSO koji neće biti predmet pregovora. Strana koja to odbije će definitivno imati problem sa međunoradnom zajednicom involviranom u pregovarački proces, bez obzira na nalaze istrage dešavanja u Banjskoj – kaže Lunić.

A Igor Novaković, direktor istraživanja u beogradskom Centru za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond), za Danas navodi da u principu sam Kfor ne bi trebalo da vodi istragu, ali da postoji misija Euleksa na Kosovu koja bi mogla nešto da sprovodi, ali da sada nije video vesti o tome.

– Osnovni problem je u tome što je očigledno da se dokazi iz istrage koji se na Kosovu upotrebljavaju u populističke svrhe i za medijske napade na zvanični Beograd. Samim tim, neću reći da je ta istraga kompromitovana, ali u političkom smislu, njena vrednost je prilično unižena. I sa druge strane jedno su sami događaji u Banjskoj, a drugo je politička pozadina. I to je ono gde istraga treba da vodi. Ključno pre svega je ispitivanje Milana Radoičića koji je priznao i preuzeo na sebe odgovornost. Kosovska policija i Euleks imaju pristup onome što je bilo na terenu, ali kontekst je mnogo širi, i ono što treba da se ispita su političke odnosno, da tako kažem, nalogodavačke veze – objašnjava on.

Na pitanje da se upravo u tom kontekstu od Beograda očekuje istraga i hoće li u nju EU i SAD verovati, odgovara da to verovatno zavisi od toga kao se proces vodi.

– Verujem da neke komunikacije sa SAD i EU već bilo. Da se nije čekalo na samu istragu, već da su već do sada pruženi neki elementi o tome šta se desilo. A šta je to, ja nemam saznanja – kaže Novaković.

Podsetimo, nakon što je Milan Radoićić priznao da se 24. septembra nalazio u u Banjskoj, na severu Kosova i da je izvršio sve logističke pripreme za „pružanje otpora sprskog naroda Kurtijevom teroru“, on je saslušan u prostorijama MUP i u Tužilaštvu koje mu je odredilo zadržavanje od 48 sati. Nakon isteka zadržavanja, on je pušten i zabranjen mu je odlazak na Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari