Raspuštena Skupština grada Novog Pazara 1Foto: S. N.

Novi Pazar od juče i zvanično nema lokalni parlament, a lokalnom samoupravom će rukovoditi privremeni organ.

Vlada Srbije je donela odluku o raspuštanju Skupštine grada i formiranju privremenog organa, jer je, 28. septembra, novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac podneo ostavku.

Do izbora novog gradskog parlamenta i gradonačelnika, gradom će upravljati petočlani privremeni organ, na čijem čelu je bivši gradonačelnik Biševac.

Privremeno rukovodstvo grada čine tri člana vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP), Biševac, predsednik te partije Nihad Hasanović i dosadašnji pomoćnik gradonačelnika Ensar Škrijelj, i po jedan predstavnik SNS i Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Naprednjake predstavlja Vladimir Marinković, koji je u minulom mandatu bio zamenik gradonačelnika, a opozicionu SPP Edin Numanović, potpredsednik partije.

U privremenom organu nema samo predstavnika opozicione SDA Sandžaka. Zbog toga je lider te partije, Sulejman Ugljanin, juče, uputio pismo ministru državne uprave i lokalne samouprave Aleksandru Martinoviću. Zatražio je da i u privremenom organu bude „ispoštovana politička i nacionalna struktura“ i da mesto dobije predstavnik SDA Sandžaka.

Kada su u pitanju ostale sandžačke opštine, u kojima će biti održani parlamentarni i lokalni izbori, skupštine su raspuštene i formirani privremeni organi, u Priboju i Prijepolju. Tutinska opština se nije našla na spisku lokalnih samouprava u kojima će, u decembru, biti održani izbori.

Predsednik te opštine, Salih Hot, je ostavku na tu funkciju podneo dva dana, nakon podnođenja masovnih ostavki gradonačelnika i predsednika opština. Još tada je rečeno „da je ostavka zakasnela“ i da neće biti održani izbori u decembru, iako je ta opština, u ovom mandatu, više puta, ne zna se kako, izbegla uvođenje prinudne uprave.

Prosek zasedanja njene skupštine bio je pola godine i više.

Republička vlada je odluke o raspuštanju skupština donela za 12 gradova i 51 opštinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari