porfirijeFoto: FoNet/ Aleksandar Mijailović

Beseda patrijarha Porfirija u kojoj je, prvi put od dijaloga u Briselu, progovorio o kosovskom zavetu i na neki način i o francusko nemačkom sporazumu zapravo predstavlja politički govor koji ništa ne znači i koji u Vučićevom stilu ostavlja prostor za različita tumačenja, smatraju sagovornici Danasa.

Zameraju mu i što je o kosovskom zavetu progovorio iz centra Beograda, Doma vojske, a ne iz Pećke patrijaršije i poručuju da je za njega bolje da se drži Festa i Evrovizije.

Patrijarh Porfirije je iz Doma vojske, nakon dodele ordena Republike Srpske, kojeg mu je uručio Milorad Dodik, poručio da Bog želi mir svim narodima u čitavom svetu.

„Kosovskog zaveta radi, vernosti Lazarevoj žrtvi radi, umnožimo naše molitve ovog trenutka kada produženo slavimo slavu Republike Srpske, umnožimo naše molitve iz dubine našeg bića za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, umnožimo naše molitve za naše svete manastire i hramove – naše svetinje na Kosovu i Metohiji, umnožimo naše molitve za mir na Kosovu i Metohiji, silno umnožimo naše molitve za naše Kosovo, za našu Metohiju, za mir među svim ljudima koji žive tamo, za njihovo međusobno razumevanje“, rekao je patrijarh.

„Vi iz Republike Srpske, stvorene upravo na toj vernosti Kosovskom zavetu, najbolje znate šta Kosovski zavet znači“, dodao je on.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, ocenjuje da se patrijarh Porfirije o potpisivanju francusko nemačkog sporazuma o Kosovu i Metohiji izrazio slično Aleksandru Vučiću.

„Pričao je o Kosovu, a nije jasno šta je rekao. Pominjao je kosovski zavet, a sa druge strane nije rekao da nas taj zavet obavezuje da odbijemo predloženi sporazum. Odmah posle pominjanja kososvskog zaveta, govorio je o miru i međunarodnim odnosima. Njegovo izaganje je višeslojno, tako da se ne može zaključiti šta je njegova poruka. Izgleda da patrijarh Porfirije usvaja Vučićev stil komunikacije koja je krajnje nejasana i koji ostavlja prostor da na kraju uradi sve ono što se njemu najviše isplati“, ističe Anđelković.

Miroslav Parović iz vanparlamentarnog Narodnog slobodarskog pokreta, podseća da je maja 2019. godine Sabor SPC zauzeo zvaničan stav da je Kosovo sastavni deo suverene teritorije Srbije i odbacio kao neprihvatljivu bilo kakvu izmenu statusa Kosova, koja vodi ili priznanju Kosova kao nezavisne države, ili bilo kojoj varijanti teritorijalne podele, bez koje nije moguće razgraničenje.

„Tim aktom je SPC vezala Vučiću ruke u trenutku kada je hteo da potpiše sa Hašimom Tačijem sporazum o razgraničenju i da time celom narodu i državi stavi omču oko vrata. Taj zvanični stav SPC stoji i sada i obavezuje. Međutim, ono što je problem je da postoji i javno dati blagoslov Vučiću da se za Kosovo bori kao lav, a što je izrečeno kada mu je blaženopočivši patrijarh Irinej dodeljivao orden. Sada Vučić sa ordenom i sa blagoslovom prihvata sporazum i kreće u njegovu implementaciju, a što je sve suprotno od onoga što je SPC usvojila na Saboru 2019. godine“, tvrdi Parović i navodi da kosovski zavet, po kanonima crkve, važi sve dok se javno ne povuče.

Dodaje da ne očekuje da crkva uđe u politiku i da predvodi opoziciju, ali da misli da bi crkva trebalo da povuče javno dati blagoslov Vučiću, kao i da jasno postavi uslov da ako stvari budu krenule ka realizaciji „francusko nemačkog sporazuma“ da onda crkva zadržava pravo da kao u Crnoj Gori pozove sav srpski narod na odbranu svetinja.

Mlađan Đorđević, lider vanparlamentarnog pokreta Oslobođenje i bivši sekretar Saveta za Srbe u regionu, smatra da je zanimljivo da je patrijarh Porfirije brigu i besedu o Kosovu izrekao uspred centra Beograda, a ne iz Pećke patrijaršije, gde mu je sedište.

„Porfirije nije dobio odbrenje od upravnika Srbije gospodina Hila da 9. januara bude u Banjaluci kada se slavila slava i Dan Republuke Srpske, pa sada u martu slavi beseduje i srbuje sa Dodikom, ali u sred Beograda. On je za kratko vreme SPC sveo na Odbor za verska pitanja Srpske napredne stranke i svoj ugled srozao kao ni jedan njegov prethodnik na tronu svetog Save. Očigledno je doveden od strane Vučića na to mesto da njegovu izdaju Srbije i Kosmeta uvije u prazne besede koje ne znače ništa“, napominje Đorđević.

Analizirajući patrijarhove reči, lider Oslobođenja ističe da on u besedi kaže da oni što očekuju drugačije ponašalje crkve i njega ne veruju u Boga i ne razumeju suštinu vere, ali da Porfirije nije crkva i vera. Dodaje i da su patrijarh Pavle, Amfilohije i Atanasije živi, oni bi danas bili na ulicama, na litijama, a protiv ove vlasti koja je za prodaju Kosmeta.

„On dobro zna da je prihvatanje takozvanog EU plana ustvari izdaja i priznanje tzv Kosova i da će u toj lažnoj državi ubrzo nestati crkve i manastiri, a narod će otići pre toga. I zato on ne sme reč da kaže protiv svog zemljaka Vučića, onoga koji je izvršio državni udar, prekršio Ustav, jer je najvažnije da ih Ana Brnabić i dalje zatrpava parama. Nije važno u kojoj će zemlji biti Dečani ili Gračanica“, navodi Đorđević.

Crkva, kako kaže, nisu Porfirije i vladike, crkva je i verujući narod i sabornost u svim odlukama.

„Drži se ti Porfiruje Festa, Evrovizije i Vučića, ovaj ćemo posao bez tebe i tvojih beseda završiti“,  kaže Đorđević.

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica parlamenterne stranke Zavetnici, podseća da je stav Srpske pravoslavne crkve o Kosovu i Metohiji poznat vekovima. Bez obzira na sve okolnosti on se nije menjao.

Svi naši patrijarsi su, kako kaže, čuvari kosovskog zaveta.

„Njegova svetost patrijarh Porfirije u svim svojim obraćanjima poziva na očuvanje upravo tih vrednosti, koje će Srpska pravoslavna crkva zastupati saborno i molitveno, baš kao što je to činjeno kroz čitavu našu istoriju. Sa porodicom, prijateljima i saborcima prisustvovaću molebanima svakog petka u našim hramovima“, poručuje Đurđević Stamenkovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari