Rode Prištini o eksproprijaciji na Severu: Ovakav način postupanja nije kompatibilan sa vladavinom prava 1Jurn Rod, ambasador Nemačke u Prištini Izvor: Tviter

„Nakon reakcije vlade na izjavu Kvinte, EU, OEBS-a o eksproprijaciji, dozvolite mi da citiram iz izveštaja eminentnih pravnika SE: ‘Ovakav način postupanja nije kompatibilan sa vladavinom prava i verovatno će dodatno narušiti poverenje između srpske zajednice i kosovskih vladinih institucija’,“ – reagovao je nemački ambasador Jern Rode.

„EU, OEBS i SE su organizacije koje nastoje da Kosovo postane član. Da nastavimo sa tim, bilo bi od pomoći kada bi se oni razmotrili naš zajednički savet njima. Nismo ovde da kažnjavamo, već da podržavamo“.

Inače ova poruke stiže u očekivanju objavljivanja izveštaja šefa evropske diplomatije, Džozepa Borelja o ispunjavanju zahteva Evropske unije od strane Kosova, odnosno očekivanju Kosova da mu se ukinu kaznene mere koje su uvedene pre tačno godinu dana – krajem juna 2023, prenosi Kossev.

Kosovska vlada usvojila je 31. maja konačnu odluku o eksproprijaciji nepokretnosti vlasnika i zainteresovanih strana koje su pogođene realizacijom „Infrastrukturnih projekata od javnog interesa“ u opštinama Leposavić i Zubin Potok.

Iako su naveli tada da je ova odluka usvojena u „skladu sa pravosnažnim presudama sudova Republike Kosovo“, negativne reakcije su usledile u još jednom talasu od strane Kvinte, EU i OEBS-a pojedinačno.

„Nekoliko naših misija je prethodno podelilo sa Vladom procene međunarodnih pravnih stručnjaka, uključujući i misiju Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu, koje ukazuju da je Vlada prekršila sopstvene zakone i propise zbog proceduralnih i tehničkih nedostataka tokom procesa eksproprijacije. Napominjemo da je kosovski pravosudni sistem identifikovao slične pravne zabrinutosti u vezi sa preliminarnom odlukom o eksproprijaciji, koje Vlada još uvek nije rešila“, naveli su tada u zajedničkom saopštenju između ostalog.

Kosovska vlada je potom odgovorila na ovo pismo, sa žaljenjem, i ocenom da su njeni međunarodni partneri „pogrešno izneli činjenično stanje i pravnu ocenu koja nije argumentovana“.

No tada su i po prvi put u kontekstu eksproprijacije javno potvrdili da infrastrukturni projekti koji se realizuju obuhvataju i izgradnju „policijskih stanica“, uz tvrdnju da se na taj način pruža bezbednost građanima „koji su bili izloženi teroru kriminalnih grupa Milana Radoičića“.

Podržala je vladu predsednica Vjosa Osmani, odgovorivši Kvinti i ostalim međunarodnim predstavnicima, sa porukom da su ove eksproprijacije u skladu sa zakonima, Ustavom i standardima Evropskog suda i da podržava svaku akciju koja je u interesu nacionalne bezbednosti građana Kosova bez razlike.

„Igra vladavine prava“

Jedan od zastupnika oštećene porodice, pravnik Dragutin Nenezić je u današnjem tekstu za KoSSev objasnio u tačkama ono što tumači kao „bremenite nedostatke“ najnovije odluke kosovske vlade o eksproprijaciji.

Tvrdi da je kosovska vlada pogrešila u sprovođenju postupka, da je suzila dejstvo presude – „ili, šire gledano, ne poštuje odluku suda“, da deluje sama protiv svog interesa, da postoji procesni nedostatak usled čega je odluka pravno neodrživa.

Eksproprijacija uz najstrožije poštovanje zakona, Ahtisarijevog plana i imovine SPC kao obaveza SE

Pitanje eksproprijacije je postavljeno kao jedan od postpristupnih uslova za članstvo Kosova u SE. U izveštaju Specijalnog izvestioca ovog tela koji je usvojen u aprilu u PSSE, od Kosova zahtevaju da eksproprijaciju sprovede uz najstrože poštovanje zakona i u punoj saglasnosti sa Ahtisarijevim planom.

„Od najveće je važnosti to da kosovske vlasti obezbede skrupulozno poštovanje Ahtisarijevog plana u vezi sa zaštitom prava nevećinskih zajednica, uključujući i eksproprijaciju“, navodi se u izveštaju.

Priština je preuzela obaveze da osigura da se ona vrši uz najstrože poštovanje zakona i da svi budući zakoni u ovoj oblasti budu u potpunosti u skladu sa Ahtisarijevim planom, uključujući i za zaštitu imovine Srpske Pravoslavne Crkve, te se u skladu sa tim, traži da se ispravi Nacrt zakona o eksproprijaciji nepokretne imovine, koji je dostavljen Skupštini Kosova i to – što je pre moguće.

„Nijedan akt ne može da osigura efektivnu zaštitu manjinskih zajednica od ilegalne eksproprijacije imovine. Zato smo obavezali Kosovo da osigura da se eksproprijacija obavi uz poštovanje Zakona i da bilo koje buduće zakonodavstvo u ovom polju bude u skladu sa Ustavom, takođe u skladu sa zaštitom imovine SPC“, kazala je Bakojani pred glasanje 16. aprila u PSSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari