Rodoljub Šabić o skupštinskom pominjanju mesta letovanja Tatjane Manojlović: Poslovnik je prekršen, a može se spekulisati i o kršenju zakona 1Rodoljub Šabić Foto: Medija centar

Poslovnik Skupštine je svakako prekršen, a može se spekulisati i o kršenju zakona u slučaju skupštinskog spominjanja mesta letovanja poslanice Demokratske stranke Tatjane Manojlović, rekao je FoNetu nekadašnji poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja i podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

On je naveo da je do povrede Poslovnika došlo zbog toga što se u članu 107. izričito zabranjuje iznošenje podataka iz privatnog života.

“Opravdani izuzetak bi bio ako bi se radilo o tome da je letovanje ili putovanje poslaniku, drugom funkcioneru ili članu njihovih porodica plaćeno javnim novcem”, rekao je Šabić.

Svi dobro znaju da je “gotovo iluzorno” očekivati da aktuelni predsednik i potpredsednici koji dođu u poziciju da predsedavaju skupštinom reaguje na kršenja poslovnika, osim ako se povreda odnosi na nekoga iz vladajuće strukture, ocenio je Šabić.

“Pored očite povrede poslovnika, može se spekulisati i o kršenju zakona. Ako je istina, kako kažu, da reč o podacima koje je sama poslanica prethodno podelila na društvenim mrežama, onda nema povrede zakona”, istakao je Šabić.

Dodao je da bi se, ukoliko ona to nije učinila, moglo govoriti o sumnji da je u pitanju kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ili Zakona o turizmu, jer organizatori turističkih putovanja ne smeju podatke o klijentima nikom slobodno da dele, pa bi moglo da se radi čak i o povredi Krivičnog zakonika iz člana 146.

“Nezavisno od postojanja okolnosti koje isključuju kršenje zakona ili odgovornost za to (imunitet) odsustvo reakcije predsednika na očitu povredu poslovnika samo potvrđuje da rukovodstvo skupštine kreira atmosferu u kojoj za predstavnike vlasti nema odgovornosti”, rekao je Šabić.

Naglasio je da u tome kao da nema limita pa se nedavno, što je presedan u globalnim razmerama, čak upustilo u redigovanje stenografskih beleški da bi iz njih izbrisalo rečenicu svog poslanika koja je pretstavljala veoma tešku povredu poslovnika na koju, takođe, nije bilo nikakve reakcije.

Nakon incidenta u parlamentu, Manojlović je FoNetu rekla da će se konsultovati sa advokatima i postupiti u skladu sa njihovim sugestijama.

Smatra da to što su poslanici vladajuće većine komentarisali njeno letovanje u Nici povreda privatnosti.

“Ali, ovo je samo još jedna demonstracija naprednjačke bahatosti, a zapravo njihove slabosti: na jačinu opozicione reči u parlamentu, potežu za najnižim oružjem degradacije na ličnom nivou”, rekla je Manojlović.

Prema njenim rečima, to bi se moglo nazvati i” žabljom filozofijom”, jer iz njihove vizure “oni ne vide dalje od skorojevićke filozofije na brzinu napunjenih džepova”.

To, kako je rekla, podrazumeva letovanje u luksuznim hotelima, mondenska letovališta, izležavanje pod pagodama, ispijanje skupih vina, kavijar i druge načine da se kompleksi izleče.

“Oni ne znaju da je danas svakome ko je iole elektronski pismen dostupno putovanje low cost letovima, da se apartmani bukiraju na vreme po povoljnim cenama, da se može otići na put sa ručnim prtljagom, patikama i rancem na leđima”, objasnila je Manojlović.

Dodala je da kao žena od 57 godina, koja iza sebe ima 35 godina radnog staža i odraslu decu, najmanje što za sebe može da učini je da povremeno sebi priušti kraći odmor.

S obzirom na to da joj je zamereno što je fotografije sa letovanja podelila na društvenim mrežama, Manojlović je istakal da je godinama aktivna na društvenim mrežama, da ima svoj blog i podkast, a da je kao takva dobila glasove unutar Demokratske stranke da bude potpredsednica i glasove građana da bude narodna poslanica.

“Ne krijem ništa. Oni koji na sumnjiv način steknu određena dobra, moraju i da kriju gde letuju i kako provode slobodno vreme”, poručila je ona.

Njen aktivni odmor na Azurnoj obali, kako je rekla, koštao je otprilike kao leva patika Aleksandra Vučića i nekoliko puta manje od flaše vina koju popije u ekskluzivnom restoranu sa svojom saradnicom.

Incidet u skupštini kao narušavanje privatnosti vidi i poslanica Dveri Radmila Vasić.

Ona smtra da je ponašanje narodnih poslanika, koji predočavaju podatke iz privatnog života svojih kolega nedopustivo.

Osuđuje takvo ponašanje prema bilo kom kolegi, a posebno u ovom slučaju prema koleginici Manojlović.

“Ovo je klasično kršenje Poslovnika Narodne skupštine gde se u članu 107. kaže da nije dozvoljeno neposredno obraćanje, korišćenje uvredljivih izraza kao i iznošenje činjenica i ocena koje se odnose na privatni život”, naglasila je Vasić.

Za takvo ponašanje narodnih poslanika, naglašava Vasić, odgovoran je predsednik Narodne skupštine ili predsedavajući u tom trenutku, koji svesno prećutkuje, ne opominje i ne kažnjava poslanike koji se ponašaju suprotno Poslovniku.

Vasić je podsetila da predsednik Skupštine „ne čuje, ne opominje i ne kažnjava poslanike vladajućih stranaka, već isključivo čuje, pogrešno tumači i negativno komentariše opozicione poslanike“.

“Naravno izostaće osuda Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, koja je prećutala i nije osudila napad predsednika opštine Žagubica Safeta Pavlovića na mene i ostale poslanike”, zaključila je Vasić.

FoNet je zatražio komentare i od poslanika Srpske napredne stranke Marine Raguš, Nevene Đurić i Vladimira Đukanovića, ali do trenutka objavljivanja teksta nijedan odgovor nije stigao.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić u telefonskom razgovoru nije želeo da komentariše situaciju, objasnivši da tog dana nije predsedavao on, već Sandra Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari