Šapić po prvi put među naprednjacima: Poštovani predsedniče, ja vam verujem 1Foto: Print screen TV Vesti

Aleksandar Šapić, dosadašnji gradonačelnik Beograda, govorio je na mitingu SNS u glavnom gradu, za koji se ne može sa sigurnošću reći da li je to predizborni skup naprednjaka posvećen izborima i kandidatima za beogradske izbore ili je velika nacionalna konvencija.

Kako god da su naprednjaci planirali, Šapić nije najavljen kao kandidat za gradonačelnika Beograda već samo kao prvi na listi te partije i prvi put tokom ove kampanje je govorio na nekom tako velikom naprednjačkom skupu na kojem su najvažniji funkcioneri partije.

A, slučajno ili namerno, govorio je najmanje o Beogradu i onome šta nudi Beograđanima. Govorio je kao političar i desničar, ne kao gradonačelnik. Najupečatljiviji deo govora bio je, čini se, njegov odnos prema bivšem predsedniku SNS Aleksandaru Vučiću i nosiocu liste SNS na svim izborima koji se održavaju 17. decembra.

Pa je tako naveo da je situacija danas, ali i u poslednjih nekoliko godina izuzetno teška, kako zbog geopolitičkih okolnosti, a delom i zbog bivšeg rukovodstva.

Kazao je da jako dobro zna (iako često o tome ne govori javno, jer smatra da su dela važnija od reči) koliko važnu ulogu predsednik Vučič ima u istoriji naših naroda.

Zna koliko je Vučiću teško, ne samo danas nego svih ovih godina da stalno igra između čekića i nakovnja i paralelno podiže ekonomiju. Da se ne zameri ni jednima ni drugima, pošto nas mnogi drže na nišanu, a da ne odustane od suštinskih vrednosti za koje smo se svi borili i koje treba da ostavimo potomcima.

Šapić po prvi put među naprednjacima: Poštovani predsedniče, ja vam verujem 2
Foto: Print screen TV Vesti Vučić dok Šapić govori

– Zato poštovani predsedniče ja vam verijem. Narod vam veruje. Uvedite Srbiju u sigurnu budućnost jer ni Srbija ni Beograd ne smeju da stanu, a odgovornist je naša velika zbog svih naših pokolenja i budućih generacija – rekao je Šapić dok ga je Vučić slušao sa smrtno ozbiljnim izrazom lica.

Šapić očigledno nije mogao da izbegne da se poput ostalih članova stranke javno pokloni Vučiću u trenutku kada Vučić još nije izustio da će upravo Šapić biti ponovo gradonačelnik Beograda. Treba reći da od Vučića još nismo čuli ni ko će biti premijer, iako mnogi pretposatvljaju da će to biti Miloš Vučević jer je prvi na naprednjačkoj listi.

U šta Šapić veruje može se samo nagađati. Možda je to dogovor oko gradonačelničke funkcije, a možda i oko neke druge. Moguće je da je on glavni krivac Vučiću jer ide iz afere u aferu, iz gafa u gaf zbog čega SNS u glavnom gradu možda i može da izgubi izbore. A možda Vučić baš u njega veruje, pa mu pomaže u kampanji slikajući se sa njim za bilborde širom grada. Možda su upravo njih dvojica „tim koji dobija“ Beograd.

Odnos Vučića prema Šapiću na mitingu bio je dosta suzdržan, otuda i sumnje da je ovo bio skup na kojem je trebalo ubediti Beograđane da glasaju za SNS.

Vučić se na početku svog govora obratio „poštovanom Tomislavu Nikoliću, poštovanoj predsenici vlade, dragoj Ani i dragom Milošu (Vučeviću prim. Aut) i narodu, ne i Šapiću.

Ipak, rekao je tokom govora da je zadovoljan onim što je gradonačelnik Šapić uradio, ali i da je zadovoljan i svim što je i pre njega urađeno.
Naveo je da je pre četiti pet meseci lista ujedinjene opozicije bila čak osam odsto ispred SNS u Beogradu, a da je SNS danas pet ili šest odsto ispred njih. To, ipak, njemu nije dovoljno.

– Moramo da ih pobedimo ubedljivije. Zato da radite i obiđete svaku kuću u Beogradu. Izbori nisu igra i država nije igrača. Važan je svaki glas, da ih pobedimo ubedljivije nego ikada. Pedeset odsto moramo da dobijemo više nego oni svi – uzvikivao je Vučić pred egzaltiranom arenom, pokazujući svim naprednjacima, pa i Šapiću, ko ipak za njih osvaja najviše glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari