Saša Janković menja ime pokreta? 1Foto: Stanislav Milojković

Dan po održavanju osnivačke skupštine udruženja građana bivšeg ombudsmana Saše Jankovića koja je u nedelju izglasala ime udruženja „Slobodni građani Srbije“ došlo je do problema.

Naime, udruženje pod istim tim imenom je već registrovano u Agenciji za privredne registre. Na pitanje hoće li ime biti promenjeno i hoće li možda biti održana nova osnivačka skupština juče nismo uspeli da dobijemo konkretni odgovor u ovom udruženju. Odgovoreno nam je:“Mi ćemo svakako nastaviti da okupljamo slobodne građane Srbije, a problem sa imenom rešićemo baš kao što rešili mnoge druge prepreke na koje smo naišli tokom osnivanja“.

Janković je juče na svom Tviter nalogu napisao: „Interesantna“ novost: U nadležnom organu uprave je pre 18 dana registrovana druga organizacija pod imenom „Slobodni građani Srbije“.

 I zaista u Agenciji za privredne registre 24. aprila ove godine registrovano je udruženje građana pod imenom „Slobodni građani Srbije“, sa sedištem u Novom Sadu, a kao zastupnik se navodi Bojan Pavlović. U statutu tog udruženja se navodi da je to nevladino i neprofitno udruženje osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti informisanja građana o svom bitnim pitanjima i aspektima društvenog života i u oblastima saobraćaja, obrazovanja, kulture i umetnosti.

Na pitanje jednog od pratilaca na mreži Tviter kako će problem biti rešen, Janković je odgovorio „kao i sve drugo dosad, o čemu vas nismo zamarali, rešićemo. Samo smo još odlučniji“.

Da li je reč o „krađi“ imena ili je do toga došlo slučajno, među članovima Jankovićevog udruženja kolaju razne priče. S jedne strane, kako nezvanično kažu, ovo ime Jankovićevog udruženja pre 18 dana nije bilo ni u najavi, ni u raspravi među onima koji su radili na osnivanju pokreta, te se namerna krađa može izuzeti kako opcija. Ipak, advokatski tim koji je sa Jankovićem radio na osnivanju udruženja, slažu se naši sagovornici, morao je pre osnivačke skupštine održane u nedelju da proveri podatke iz APR, kako bi se izbegla ova neprijatna situacija. Kako nam je nezvanično rečeno, Predsedništvo bi trebalo da ima ovlašćenje da promeni ime udruženja.

Janković jesa svojim timom juče održao osnivčaku skupštinu pokreta „Slobodni građani Srbije“ na kojoj je usvojen statu i izabrani članovi Predsedništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari