Šef misije Saveta Evrope u Beogradu: Prerano govoriti o uslovima Kosovu za prijem u Savet Evrope 1Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

Šef misije Saveta Evrope (SE) u Beogradu Tobias Flesenkemper izjavio je danas da je prerano govoriti o tome koje će uslove Kosovo morati da ispuni kako bi bilo primljeno za punopravnu članicu te međunarodne organizacije.

Pojedini mediji su, nakon što je Kosovo 12. maja zvanično podnelo zahtev za prijem u SE, objavili da su pred institucijama u Prištini četiri uslova, među kojima su vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani i obnova Crkve svetog Nikole u Prizrenu.

„Sledi statutarna procedura, Komitet ministara će razmatrati tu prijavu, a potom i Parlamentarna skupština. Prerano je reći koji će biti uslovi za članstvo Kosova u SE, kao i da li će prijava biti razmatrana. Prava adresa za takva pitanja je Strazbur, misija SE u Beogradu se ne bavi time“, poručio je Flesenkemper.

Prvi korak na putu Kosova do članstva jeste dobijanje podrške više od dve trećine članova Komiteta ministara Saveta Evrope da se zahtev uzme u razmatranje.

Komitet ministara čine šefovi diplomatija svih zemalja članica ili njihovi izaslanici.

Naredni korak je da jedna od zemalja članica SE kosovski zahtev za članstvo predloži na dnevni red i glasanje u Komitetu ministara ili na godišnjoj ministarskoj sednici.

Po dobijanju dvotrećinske većine u tom telu, zahtev se prosleđuje Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Savet Evrope već ima kancelariju u Prištini preko koje realizuje programe podrške kosovskim institucijama i jačanju vladavine prava i zaštite kulturnog nasleđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari