Škeljzen Maljići: Nakon osnivanja ZSO, Beograd više neće moći da upravlja preko SL – Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ; Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Diplomatski presing na Beograd i Prištinu ne jenjava. Ovih dana se pritisak samo pojačava i ubrzava. Početkom sledeće nedelje očekuju se prve konkretne i neodložne odluke oko Zajednice srpskih opština.

U američkoj ambasadi u Prištini zakazan je za 31. januar sastanak na kojem se očekuje usvajanje koncepta ili status Zajednice srpskih opština, koji je izgleda već pripremljen. Aljbin Kurti samo treba da stavi potpis na njega kako bi se omogućilo vraćanje Srba u kosovske institucije i obnavljanje ranije raspuštenih lokalnih bezbednosnih struktura – policije, tužilaštva, sudova – kaže za Danas Škeljzen Maljići, politički analitičar, filozof i publicista iz Prištine.

Škeljzen Maljići: Nakon osnivanja ZSO, Beograd više neće moći da upravlja preko SL – Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića 2
Foto Bojan Mrđenović

Zapadni mini protektorat na severu Kosova

Paket lokalne samouprave, dodaje, biće svakako nadgledan od Zapadne alijanse, a osim garancija za samoupravu i slobodne izbore, zapadni mini protektorat na severu Kosova treba da osigura i dekriminalizacija „paralelnih srpskih struktura“ predvođene od Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića, što znači da Beogradu više neće biti dopušteno direktno upravljanje lokalnim strukturama vlasti preko Srpske liste.

– Još nije jasno hoće li Zajednica, koja će izgleda biti preimenovana, organizovati samoupravu samo na severu Kosova, ili će se proširiti i na druge opštinama na Kosovu sa srpskim življem, koje su uspešno integrisane u kosovske institucije – ističe Danasov sagovornik.

Kurti je prihvatio evropski plan?

Prema njegovim rečima, Aljbin Kurti je načelno prihvatio evropski plan, ali ga je do sada tretirao samo kao dobar okvir za sporazum, a ne kao operacionalni plan potpisivanja načelnog sporazuma za rešenje u fazama.

– Kurti, čini se, i dalje veruje da može tražiti sporazum o uzajamnom priznanju što svakako ne može dobiti u sadašnjim okolnostima.Ako Kurti ne pristane, a Vučić potpiše EU plan, Kosovo će morati preispita ozbiljno treba li da sledi Kurtijevo odbijanje ovog evropskog plana.Tražiće se i verovatno osigurati večinski koncensus albanskih političkih partija za blisku koordinaciju sa zahtevima Zapada i evropskim planom. Kurti bi u tom slučaju morao dati ostavku ili biti smenjen u Skupštini Kosova – smatra škeljzen Maljići.

Potpis na sporazum o normalizaciji odnosa verovatno na proleće

Sagovornik Danasa napominje da bi sporazum o normalizaciji odnosa mogao da se potpiše več na proleće.

– Kosovo će verovatno vrlo brzo dobilo priznanje nezavisnosti od nekoliko država članica EU i prodornost za evro-atlantske integracije. Ovo je ukratko, pozitivan ishod plana, ako ne bude velikih problema u Srbiji sa proruskom opozicijom, kao i dodatnih nepredvidljivih komplikacija na Kosovu – zaključuje Škeljzen Maljići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari