Skupština grada Loznice trebalo bi danas da stavi van snage odluku o prostornom planu 1Foto: Privatna arhiva

To što neće biti rudnika u Prostornom planu grada Loznice ne sme da bude kraj, kaže za Danas Dušica Barović, odbornica opozicione grupe građana „Smelo“ uoči današnje sednice Skupštine grada Loznice, na kojoj bi trebalo odbornici da stave van snage odluke o donošenju Prostornog plana ovog grada kojim se otvarao put kompaniji Rio Tinto za otvaranje rudnika u ovom području.

Nakon što je podlegao pritisku građana sa blokada puteva širom Srbije, pa povukao sporni zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu i narodnoj iniicjativi, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, „naložio“ je odbornicima vladajuće većine u Loznici da povuku i prostorni plan.

Ta tačka je i prva na dnevnom redu.

Ovom odlukom se postupa i po inicijativi udruženja „Ne damo Jadar“ koja je uz potpise više od 5.000 građana predata 1. novembra lokalnom paralmentu sa zahtevom da Skupština promeni svoju odluku o prostornom planu.

Budući da će i ovaj zahtev biti ispunjen, udruženje „Ne damo Jadar“ neće organizovati okupljenje građana danas ispred zgrade lokalnog parlamenta, osim u slučaju da sporna odluka ne bude poništena.

Iako su najavili dolazak u Loznicu i borbu za poništavanje prostornog plana, ni inicijative Ekološki ustanak i Ne davimo Beograd neće pozivati na okupljenje u Loznici.

Dušica Barović navodi da poništavanje odluke o prostornom planu znači da neće biti rudnika u prostornom planu grada, međutim to ne sme da bude kraj. Ona navodi šta još treba uraditi.

– Mora da se povuče Zakon o rudarenju koji tretira mineral jadarit od nacionalnog značaja i dozvoljava eksproprijaciju bez obzira na povučeni zakon o eksproprijaciji, mora da se povuče prostorni plan područja posebne namene za Jadar koji je donela Vlada i mora da se stavi moratorijum na iskopavanje litijuma u Srbiji. To sve da bi bili sigurni da do iskopavanja litijuma neće doći – ukazuje Barović.

Prema njenim rečima, na sednicu zakazanu po hitnom postupku su osim povlačenja Prostornog plana ugurali i usvajanje budžeta za 2022. što je sramota sama za sebe, jer za sagledavanje budžeta treba bar pet dana a ne 24 sata.

Nebojša Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“ izjavio je u emisiji N1 Studio Live, povodom najave ukidanja prostornog plana, da su „apsolutno svesni da je to predizborna kampanja“.

– Mi smo spremni, očekujemo ako dobiju izbore da će ponovo sve ove odluke da guraju i da ponovo protežiraju kompaniju, ovo je samo njihovo taktičko povlačenje, i što je najgore sve to prikazuju kao neke svoje odluke, svoje ustupke narodu – rekao je on. On se nada da će prvi put u istoriji grada Loznice jedna odluka biti doneta jednoglasno.

On očekuje da će obećanje biti ispunjeno.

-Ozbiljni su ljudi, znaju šta rade, shvataju kakav je trenutak generalno u gradu i u Srbiji. Ja moram da verujem u to, a ako oni to prekrše, lako ćemo se okupiti, onda više nema ni razgovora, ni pregovora, nego protesta, blokada… – naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, daleko je cilj da rudnika ne bude, ali boriće se do kraja.

– Nije smisao borbe oterati Rio Tinto, smisao borbe je zabraniti da ne dođe neki novi Rio Tinto, pa da radi šta su oni radili – zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari