Vojna misija UN na Kosovu trebalo je juče da preda Kosovskoj policijskoj službi obezbeđivanje manastira Gračanica. Iz Kfora je saopšteno da je NATO 9. jula doneo odluku da preda u nadležnost KPS vodeću ulogu u obezbeđivanju odabranih „objekata pod oznakom specijalan status“.

Oliver Ivanović, državni sekretar Ministarstva za KiM u Vladi Srbije, izjavio je za Danas da “svako smanjenje Kfora kod Srba na KiM izaziva zabrinutost”. On tvrdi da Beograd ne može da utiče da odluke Kfora i da treba imati u vidu da se Gračanica, ipak, nalazi u srpskoj sredini, gde su većina pripadnika KPS Srbi. Agencije su prenele da je Ivanović rekao da ne treba da zabrinjava ovakav sled događaja u Gračanici.

Problem bi bio, kaže Ivanović, ukoliko bi Kfor prestao da obezbeđuje manastire kao što su Sveti arhangeli, Gorioč, Devič, Zočiste, Budisavci, Paćka patrijaršija i Visoki Dečani, koju su u potpusnom albanskom okruženju.

„Gromoglasno objavljivanje predavanja manastira Gračanice KPS predstavlja propagandni potez komande Kfora, jer KPS ne može da obezbeđuje srpske manastire bez saglasnosti Crkve“, tvrdi se, između ostalog u saopštenju ERP, objavljenom na sajtu SPC povodom ovih najava.

– Bodljikava žica i novi zidovi oko manastira biće podignuti zbog odluke Kfora – najavio je juče vladika Teodosije.

U stanici KPS u Gračanici našem listu juče je rečeno da oni već nekoliko dana imaju patrolu kod manastira, ali da zvanično iz Kfora još nisu dobili obaveštenje o preuzimanju brige o srednjovekovnoj zadužbini kralja Milutina. Danasovi izvori u Gračanici tvrde da se švedski vojnici iz sastava Kfora spremaju da do subote napuste obezbeđenje manastira.

Komandant Kfora general Markus Bentler izjavio je juče da je odluka o prepuštanju obezbeđenja pravoslavnih manastira KPS usvojena uprkos neslaganju i rezervama srpske strane. Bentler je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da je odluku usvojio NATO posle procene da je situacija na terenu značajno poboljšana. „Prvi objekat, čije će čuvanje biti preneto kosovskoj policiji je manastir Gračanica“, kazao je Bentler i dodao da će se transfer nadležnosti za čuvanje Gračanice obaviti krajem avgusta. On je obećao da će trupe Kfora ostati u područjima oko pravoslavnih svetinja i dalje budno pratiti razvoj situacije.

Vojska Srbije nije obaveštena

U Službi za odnose s javnošću Generalštaba VS Danasu je rečeno da su se načelnik Generalštaba VJ general-potpukovnik Miloje Miletić i komandant Kfora general-potpukovnik Markus pre dva dana u Beogradu u razgovoru dotakli teme bezbednosti na KiM i u manastirima, ali da o prenošenju ingerencija s Kfora na KPS nije bilo reči. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Kfor je u poslednjih pola godine u više navrata obavestio zvanični Beograd da će obezbeđivanje manastira prepusti KPS, ali nije tražio saglasnost srpskih vlasti za ovaj potez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari