Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Krstimir Pantić izjavio je da, „ukoliko se nastavi s pritiscima“ na Srbe na severu Kosova, postoji mogućnost da se oni obrate Međunarodnom sudu pravde u Hagu.


„Ako se nastavi s pritiscima na Vladu Srbije i na Srbe koji žive u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, moguć je razvoj događaja koji neće nikome odgovarati, ni Vladi Srbije, a ni međunarodnoj zajednici. To je mogućnost da se proglasi Skupština severnog KiM, koju bi činile četiri opštine – severna Kosovska Mitrovca, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, sa mogućnošću da se toj zajednici priključe i ostale opštine na KiM, koje to žele“, rekao je Pantić za TV Palma plus.

Pantić je objasnio da bi, nakon proglašenja Skupštine severnog KiM, odbornici tih opština najverovatnije uputili Međunarodnom sudu pravde isto pitanje, kao u slučaju kada su Albanci jednostrano proglasili nezavisnost Kosova – „a to je: da li neformalna grupa ljudi ima pravo da proglasi svoju Skupštinu i svoju autonomoju na delu teritorije. Ne vidim kako bi Međunarodni sud pravde u Hagu mogao da donese drugačiju odluku u odnosu na onu kada je Priština bila u pitanju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari