Šta god da predsednik Rusije uradi u Ukrajini, Vučić ima stav "zna drug Putin šta radi!": Dijana Vukomanović o spoljnoj politici predsednika Srbije 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Vučić i opstaje na vlasti, za razliku od, na primer, donedavnog partnera u pregovorima, Hašima Tačija, zato što je uspeo da ubedi velike sile posrednice u pregovorima da će on lično biti i potpisnik i garant takvog jednog budućeg političkog dila, odnosno sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova – ocenjuje za Danas Dijana Vukomanović iz Pokret Srbija Centar SRCE, koju predvodi Zdravko Ponoš.

Upitana da prokomentariše današnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da čak i kada bi Srbija uvela sankcije Rusiji, oduševljenje i “tapšanja po ramenu” od strane EU trajalo bi samo par dana, nakon čega bi usledio sledeći pritisak, a to je članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, sagovornica Danasa kaže da Vučić za povlačenje takvih poteza ima ubedljivi legitimite.

Takođe, Vučić je rekao da su u pitanju nedelje, a ne meseci, kada bi se od Srbije tražilo da potpiše sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

– Uostalom, Vučić za to ima ubedljivi legitimitet: gotovo dva i po miliona glasova građana na nedavnim predsedničkim izborima. Zato Vučić ne može da se skriva iza ove impozantne brojke i da ćuti, čekajući da ruska invazija u Ukrajini što pre protutnji Evropom. Mora da se opredeli kojim će putem ići Srbija u naredne četiri, odnosno pet godina, koliko traje mandat njemu i budućoj Vladi – kaže sagovornica Danasa.

Ako Vučić ne vidi da se nad Srbiju nadvila senka nove Gvozdene zavese. dodaje ona, koja se sada proteže od Baltika do Crnog mora, onda smo svi u ozbiljnom problemu, bez obzira na to ko je vlast, a ko opozicija. Da bih ilustrovala kakav je stav Aleksandra Vučića prema ruskoj invaziji u Ukrajini, setih se jedne anegdote koju sam čula od jednog našeg diplomate – ambasadora, iz redova seniora. Kada je 1953. godine iznenada preminuo Staljin, francuski novinari su pitali tadašnjeg ambasadora SFR Jugoslavije u Parizu za komentar. On je, verovatno i sam iznenađen, navodno odgovorio: Zna drug Staljin šta radi! – objašnjava Dijana Vukomanović.

Šta god da predsednik Rusije uradi u Ukrajini, Vučić ima stav "zna drug Putin šta radi!": Dijana Vukomanović o spoljnoj politici predsednika Srbije 2
Foto:Facebook

Potom je, dodaje, sutradan u novinama u Francuskoj osvanula ova izjava kao veliki naslov – komentar na iznenadnu Staljinovu smrt:
Zna drug Staljin šta radi.

– Slično se, kao i ovaj nesnalažljivi, ili pomalo duhoviti ambasador, ponaša i predsednik Srbije, Vučić. Šta god da Putin uradi u Ukrajini, Vučić ima stav: Zna drug Putin šta radi! Problem sa ovim stavom Vučića je što se takav stav u demokratskom svetu tumači kao stav odobravanja upotrebe oružja da bi se nasilno menjale granice, što je suprotno i principima UN, i OEBS-a, i interesima Srbije. Naročito u pogledu Kosova, koji ostaje problem zamrznutog konflikta – smatra naša sagovornica.

Iako su odavno utihnula borbena, oružana dejstva povodom Kosova, napominje Vukomanović, očigledno je da ni Kumanovski, ni Briselski, ni Vašingtonski sporazumi nisu uspeli da razreše ovo pitanje.

– Dakle, potreban je novi mirovno-politički sporazum – zaključuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari