Šta kažu ekolozi o optužbama premijerke da ih finansiraju stranci? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Iz ekoloških organizacija negiraju navode vlasti da novac dobijaju od stranaca, a premijerki će o tome dati dokaz u ponedeljak.

Premijerka Ana Brnabić navela je na vanrednoj konferenciji za novinare u četvratak na kojoj je saopštila da je vlada ispunila zahteve ekoloških organizacija u vezi komapniej Rio Tinto, da nema reči kojima bi opisala licemerje stranaca koji su najveći finansijeri organizacija i protesta.

Kako je rekla, o tome je razgovarala i sa nekoliko ambasadora i prenela im istu poruku. Prema njenim rečima, najveći finaisjeri su iz Sjedinjenih Američkih Država, Rokfeler fondacija, USAID, Fond za otvoreno društvo, Nacionalana zadužbina za demokratiju, iz Velike Britanije Vestminsterska fondacja za demokratiju, Britanski savet, iz Nemačke Hajnrih Bel, iz Austrije…

– Svi su se sjatili u poslednjih godinu dana u Srbiju ne samo da finasiraju već i da učestvuju u njihovom direktom osnivanju, radu, organizaciji i udruživanju pa onda i finansiranju protesta. Čak ni to ne bi bio problem da kažemo da su zaiteresovani za životnu sredinu, da nemamo ovakvu vrstu licemerja, da finansijeri protesta napadaju kompanije iz tih zemalja, a mi valjda treba da ih branimo i politički slabimo zahvaljujući protestima koje oni finansiraju – rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, ako strani finasijeri sa onima koje plaćaju u Srbiji uspeju u svojim nameraam da oslabe Aleksandar Vučića i, figurativno rečeno, slome mu kičmu, Srbija staje.

Aleksandar Jovanović Ćuta, lider „Ekološkog ustanka“ za Danas kaže da se Brnabić najbolje razume u finansiranje nevladinog sektora jer je pola života provela u njemu.

– Tako da ne sumnjam da je potpuno upućena u to. Ona je našla nekoga da proziva da prima novac od stranih fondacija. Ne bi bilo loše da kad tako nešto sledeći put izjavi dobro razmisli gde je bila pre nego što je došla na ovo mesto. Pre nego što nekog optuži da su fašisti nek dobro razmisli šta izgovara. Što se tiče moje organizacije, mi nemamo nikakve finasije. Mi se samofinasiramo od donacija, a zapravo nemamo nikakve pare. Nikada nismo primili nijedan evro od bilo kakve strane fonadacije niti smo u bilo kakvim projektima – navodi Jovanović uz pitanje „koga više briga i ko više sluša Anu Brnabić“.

Nebojša Petković, iz udruženja „Ne damo Jadar“, povodom premijerkinih reči kaže za Danas da je Savez ekoloških organizacija Srbije neformalna organizacija koja nije još uvek registrovana u APR-u.

– Statut je gotov i čekamo prvo okupljanje svih članica da potpišemo dokumentaciju za registraciju. Mi smo doneli izvod iz banke koji ćemo u ponedeljak predati premijerki i proslediti medijima kao dokaz da nismo strani plaćenici. To je dokument koji dokazuje da od otvaranja računa 22. januara 2021. pa sve do danas nije bilo novčanih transakcija. Mi sve akcije finansiramo iz sopstvenih sredstava – kaže Petković.

A Savo Manojlović, direktor kampanje Kreni-promeni, kaže za naš da je premijerka u Vladu Republike Srbije došla iz nevladinog sektora.

– I mene kao građanina strašno zabrinjava što ona i članovi njene stranke povezuju učešće na projektima stranih fondacija sa izdajom interesa sopstvene zemlje. Ja sam bio ubeđen da se neko na tim projektima angažuje zbog svog ekspertskog znanja, ali očigledno svako od nas polazi od sebe i sopstvenog iskustva – zaključuje Manojlović.

Podsetimo, ovo nije prvi put da se iz vlasti čuje da ekološke organizacije finansiraju stranci. Poslednji put čulo sse u novembru kada je održana i prva blokada puteva u Srbiji a koju su organizovali „Ekološki ustanak“ i „Kreni-promeni“.

A ambasade SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Nemačke odbacile su u saopštenju navode da finansiraju političke ili ekološke proteste u Srbiji.

„Ove tvrdnje ne odražavaju naše partnerstvo sa Srbijom“, kažu i dodaju su „jasni i transparentni u pogledu pomoći i naših ciljeva: podrške reformama, dobrom upravljanju, demokratskom razvoju, zelenoj tranziciji i prosperitetu. Značajna sredstva u okviru ove pomoći dodeljena su Vladi Srbije ili raspoređena u saradnji sa Vladom Srbije i njenim agencijama“.

„Bezrezervno odbacujemo sve sugestije da naše države, ili organizacije preko kojih obezbeđujemo tehničku pomoć i podršku, finansiraju ili usmeravaju akcije naročito protiv Vlade Srbije ili bilo koje politike koju ona sprovodi, što uključuje i finansiranje protesta“, piše u saopštenju.

Kao se navodi, „to je štetna optužba i posebno teško razumljiva kada je reč o organizacijama koje godinama podržavaju i rade sa Vladom Srbije i Skupštinom Srbije na njihovim programima reformi i razvoju demokratskih institucija“.

Ostaje da se vidi da li je odluka Vlade o ukidanju dozvola Rio Tintu politička odluka i predizborna propaganda ili zaista planiraju da ponište te uredbe i kroz zakone trajno spreče geološka istraživanja, ekploataciju i preradu bora i litijuma, izjavila je glumica i aktivistkinja Bojana Novaković.

Pokret Ne davimo Beograd ocenio je da je ukidanje Prostornog plana za projekat Jadar „velika pobeda građana koji su su na protestima i blokadama borili protiv kompanije Rio Tinto ali i društva u celini“.

Odluke Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit i Radne grupe u vezi implementacije projekta „Jadar“ delovaće samo na rejting SNS pred izbore, ali ne i na stvarni položaj Rio Tinta, ukazuje Fond za razvoj demokratije.

Kompanija „Rio Tinto“ je izuzetno zabrinuta zbog izjave premijerke Srbije Ane Brnabić da je ukinut prostorni plan za projekat „Jadar“, kao i da se poništavaju svi upravni akti u vezi sa projektom, navodi se u saopštenju koje je prosleđeno medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari