Stojanović: Ne ide se na ručak sa "mafijaškim režimom" 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Neću reći da je ovo dokaz da nisu opozicija. Daću još neko vreme i priliku da ostanu na toj opozicionoj strani. Ali, ako se ovako nastavi, ima razloga da sumnjamo da to nisu čisti odnosi – ocenjuje za Danas politički analitičar Boban Stojanović, koji komentariše izjavu predsednika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, koji je u vezi sastanka dela opozicije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i delegacijom iz Republike Srpske, upitao „da li neko stvarno misli da se na tom sastanku govorilo o pitanju RS“.

– I da su oni uz čašicu vina stvarno govorili o Inckovom zakonu i odnosima unutar BiH i posledicama potencijalne promene Dejtonskog sporazuma. Oni su pili vino i nikakvog razgovora nije bilo, niti je to format u kome se može razgovarati o tako nečemu. Takav sastanak se organizuje iza zatvorenih vrata, gde se ozbiljno debatuje – rekao je Tadić prilikom gostovanja na televiziji N1.

Stojanović kaže da je saglasan sa rečima Borisa Tadića. On objašnjava da je moguće da je poziv bio takav da se razgovara o Srbima van Srbije, o regionu i Republici Srpskoj, te da se na to može gledati kao na legitiman poziv da se razgovara, čak i u ovakvim nedemokratskim uslovima.

Stojanović: Ne ide se na ručak sa "mafijaškim režimom" 2
Foto: FoNet/ Nenad Đorđević; Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

– Međutim, potpuno sam saglasan da to nije format kakav odgovora. Jedna opoziciona stranka koja tvrdi da je u Srbiji jedan mafijaški režim, kako kaže na primer Boško Obradović i sa čim sam ja saglasan, onog momenta kada vi dolazite na takav sastanak uz vino i ručak, za mene je isti morao da se napusti – smatra Stojanović.

On dodaje da razume interes i opravdanje da se o pomenutoj temi razgovara i prihvatanje jednog takvog poziva.

– Ali kada vidite da u stvari služite da vas Vučić na neki način i ismeva, da im prikupi možda neke glasove od tog patriotskog dela, ali više da ih u opozicionoj javnosti predstavi kao izdajnike i slično… Znači i Boško Obradović i Saša Radulović, ko god se smatrao opozicijom i ko kritikuje vlast da je nedemokratska i mafijaška, u tom momentu se takav sastanak sa vinom i sa ručkom napušta. Ja mislim da kada za nekoga tvrdite da je mafijaški režim, onda ne bi trebalo da sedite na ručku sa njim, šta god da je tema – ističe Stojanović.

On ponavlja da potpuno razume poziv i odazivanje na isti, međutim, prema njegovom viđenju, onog momenta kada se saznalo kakav će biti format, ili kada su predstavnici dela opozicije došli i videli kakav je, isti su morali da napuste.

Stojanović navodi da nije kritikovao Dveri zato što su išle na razgovore u Narodnu skupštinu o izbornim uslovima bez posredovanja evroparlamentaraca, jer je prema njegovom mišljenju potpuno u redu da se pokušava i na drugoj strani nešto da se dobije ne samo za sebe, nego za celu opoziciju.

– To je institucionalni format. Ali, ručak i vino nisu baš institucionalni format i u tom smislu mislim da su apsolutno morali da napuste taj skup kada su videli kako će da izgleda – zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari