Suspenzija demokratije i otvoreno uspostavljanje diktature: Rade Veljanovski o napadima premijerke i ministra policije na Danas 1Foto: Stanislav Milojković

Način na koji ministar policije Vulin, predsednica Vlade Ana Brnabić i takozvani marketinški stručnjak, a medijski potpuni nestručnjak, Nebojša Krstić, napadaju list Danas zbog njegovog pisanja u kome se insistira da se za potrebe sudskog postupka treba da zna i prebivalište predsednika države, je neprimeren iole civilizovanom društvu ili državi koja pokušava da uspostavi vladavinu prava – kaže za Danas Rade Veljanovski, Rade Veljanovski, profesor univerziteta u penziji i potpredsednik GDF.

Komentarišući saopštenje ministra policije u kojem preti hapšenjem novinara Danasa zbog tpga što je u tekstu „Između privatne garsonjere i državnih vila: Gde stanuje predsednik Srbije?“ navedeno da predsednik živi u naselju Belvil, što je podatak odavno poznat javnosti, kao i napade premijerke Ane Brnabić istim povodom, sagovornik Danasa kaže da „njihovo pozivanje na zaštitu predsednika nije ništa drugo do zahtev da zaćute, da umuknu svi oni koji imaju bilo kakav kritički odnos prema najvišim nosiocima vlasti.

– Ne shvatajući da je onemogućavanje te vrste kritičkog mišljenja suspenzija demokratije i otvoreno uspostavljanje diktature. Radi se o rigidnoj svesti koja hoće da obezbedi prostor samo za jedno mišljenje, zvanično, iz državnog centra proklamovano, koje da bi bilo uticajno, treba zaštiriti od bilo kakvog upita, komentara, primedbe ili nesaglasnosti – ističe Rade Veljanovski.

Kako dodaje, nema govora o mogućnosti da „naši naviši nosioci javnih funkcija shvate da je u opštem interesu, u interesu Srbije i svih koji u njoj žive, mogućnost permanentne društvene debate, otvaranja svih važnih pitanja, pa i onih o načinu rada i ponašanja samih funkcionera“.

– Ljudi na najvišim političkim pozicijama u Srbiji teže neprikosnovenosti, smatrajući sebe opštin dobrom i otud kritiku vide kao mržnju i ometanje „borbe za nacionalne interese“. Otud promocija apologetike, isticanje onih koji o vlasti govore samo najlepše i opsana najava da će policija da se pozabavi sa onima koji se drugačije ponašaju ili misle. Tako otvorenu najavu mogućeg državnog terora preme medjima i neistomišljenicima, odavno nismo čuli, bar ne u Evropi – zaključuje Veljanovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari