Tadićevih slika nije bilo u vojnim objektima 1Foto: Fonet/ Filip Stevanovic

Kakve veze imaju slike iz diplomatskih predstavništva sa predlogom ministra Aleksandra Vulina za kačenje slika Aleksandra Vučića u vojnim objektima – upitala je Marina Komad, savetnica za medije bivšeg predsednika Srbije i lidera Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića.

Komentarišući izjavu predsednika Vučića da je tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić hitno naložio da se po diplomatskim predstavništvima okače fotografije predsednika Borisa Tadića, Komad podseća da se slike šefova država nalaze u ambasadama i konzulatima gotovo svih država sveta, te da je reč o uobičajenoj praksi koja nema nikakve veze sa izgradnjom kulta ličnosti.

– Međutim, predlog ministra Vulina da se fotografije Aleksandra Vučića postavljaju u vojnim objektima je svakako izgradnja kulta ličnosti. Neverovatno je da kult ličnosti pravdaju kultom države, a da predlog postavljanja Vučićevih fotografija u vojnim objektima pravdaju činjenicom da su fotografije Borisa Tadića bile u diplomatskim predstavništvima – ističe Komad.

Ona tvrdi da fotografije Borisa Tadića nikada nisu bile kačene u vojnim objektima, niti je upoznata da je iko ikada izdao nalog da budu postavljane u bilo kojim državnim institucijama unutar zemlje. Komad naglašava da se bivši predsednik Tadić celog života bori protiv kulta ličnosti i autokratije pa je tragikomično da biva poistovećivan sa projektom izgradnje kulta jednog čoveka, koji je počeo od 2012. godine.

Nekadašnji diplomata i ministar inostranih poslova Srbije Vladislav Jovanović smatra da je polemika oko postavljanja fotografija predsednika u diplomatskim predstavništvima nepotrebna, jer je to normalna praksa u svim državama sveta. Jovanović ne vidi ništa sporno ni u postavljanju fotografija predsednika u institucijama u zemlji i podseća da su u školama nekad bile kačene slike kralja kao simbol jedinstva zemlje.

– Nije važno da li predsednik želi ili ne želi da njegove slike budu istaknute u međunarodnim predstavništvima države; on se tu ništa ne pita jer je to diplomatska praksa. Ipak, mislim da se tom pitanju u javnosti poklanja previše prostora, jer u državi imamo mnogo većih problema, sa kojih se ovakvim polemikama od njih odvraća pažnja, kaže Jovanović za Danas.

Upitan gde su sve svojevremeno visile slike nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, Jovanović kaže da nije siguran kada je reč o Srbiji, budući da se nalazio na službi u inostranstvu. Međutim, on ističe da se Miloševićeve slike jesu nalazile u diplomatskim predstavništvima.

Podsetimo, javna polemika o tome gde je mesto fotografijama šefa države otpočela je nedavno, kada je ministar vojni Aleksandar Vulin pokrenuo inicijativu da slike predsednika Aleksandra Vučića budu postavljene u kasarnama i drugim vojnim objektima. Ova inicijativa naišla je na negodovanje dela javnosti, budući da su se dosad u vojnim objektima nalazili samo državni i vojni simboli i da nije bila praksa da u njima budu i fotografije predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari