Momčilo Trajković: Vučićev cilj je da Kosovo postane nezavisna država i to bez Srba 1foto FoNet/TV FoNet

Funkcioner Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Momčilo Trajković izjavio je danas da je aktuelna vlast u Beogradu „marionetska“, koju su, kako je rekao, kreirali svetski centri moći s ciljem da Kosovo postane nezavisna država i to bez Srba.

Trajković je na Saboru SNV, u hotelu „Mladost“ u Beogradu, kazao da prihvatanje i sprovođenje Briselskog sporazuma, Vašingtonskog i nemačko-francuskog sporazuma, kao i Ohridske mape puta, predstavlja prvu fazu na projektu formiranja tzv. Velike Albanije.

„Održavanje današnjeg skupa Srba s Kosova i Metohije u Beogradu, govori o hipokriziji u kojoj smo se svi zajedno našli, a u koju nas je dovela autoritarna, arogantna i primtivna politika jednog čoveka – moćnika Aleksandra Vučića, koji je jedan od kreatora i izvršitelja pogubne politike Beograda, međunarodne zajednice i Prištine prema Kosovu, naglasio je Trajković.

Strategija ove vlasti je izdaja nacionalnih i državnih interesa, dodao je, čime će lišiti naš narod budućnosti. Ova vlast je dovedena od stranih centara moći i nametnuta naivnom i izmanipulisanom srpskom narodu, kako bi ti isti centri moći dovršili davno započet proces oduzimanja Kosova i Metohije.

Dodao je da je plan vlasti da se Vučićeva „strategija“ okonča pristankom srpskog naroda na izdaju.

„Neko će reći, ne, nije naša izdaja, već njegova. Nažalost, biće naša ukoliko dozvolimo da umnogome završen proces izdaje, ova vlast dovrši do kraja. A došao je na vlast kritikujući bivšu vlast, obećavajući da će raditi sve suprotno. A šta se desilo? Pristao je na Briselski sporazum i njime de fakto predao teritoriju na kojoj će sami kosovski Srbi uspostaviti suverenitet i integritet tzv. Republike Kosovo“, istakao je Trajković.

Prema njegovim rečima, Evropska unija, SAD i NATO rešavaju kosovsko pitanje unapred zasnovano na albanskoj žrtvi i po meri njihovih geostrateških interesa, „a sve pod plaštom da stvaraju multietničko i demokratsko društvo“.

Momčilo Trajković: Vučićev cilj je da Kosovo postane nezavisna država i to bez Srba 2
Foto: FoNet/KosSev

„I umesto da na tim principima rešavaju kosovsko pitanje, oni su primenili etnički princip i rešavali ‘albansko pitanje’, zanemarujući ‘srpsko pitanje’. Kakav apsurd! Kakva prevara!“, ocenio je Trajković.

Rekao je da su zapadni deo međunarodne zajednice, beogradski režim i kosovsko-albanski faktor postali proizvođači krize.

„Tolerisanje vlasti Aljbina Kurtija to najbolje pokazuje. Tragično je da su srpske vlasti na takve procese pristale i u njima učestvuju. Takođe, forsiranje i tolerisanje Kurtijeve politike govori da je međunarodna zajednica odustala od demokratskog rešavanja odnosa na Kosovu i Metohiji, prepuštajući Kurtiju da dugim cevima disciplinuje, kako on to kaže, ‘svoje građane’, militarizuje sever i uspostavi kosovski suverenitet na celoj teritoriji Kosova i Metohije“, smatra Trajković.

Kazao je da posledice Kurtijeve politike prema Srbima vode ka konačnom egzodusu preostalog srpskog naroda.

Trajković je istakao da je Aleksandar Vučić primorao Briselskim sporazumom „brutalnom silom“ Srbe na severu da uđu u kosovski sistem, a da je pritom ukinuo sve srpske institucije.

„Predao je Prištini elektro-energetski sistem, akumulaciju Gazivode, Valač, sudstvo, civilnu zaštitu, policiju, međunarodni telefonski broj, lokalnu vlast, i na kraju, prepustio kosovskim vlastima da nateraju nesrećne ljude da glavom bez obzira skidaju KM tablice i postavljaju tablice tzv. Republike Kosovo“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, Vučić je na tablicama stvarao strategiju manipulacije nesrećnim narodom.

„A danas, nigde ga nema. Kao poslednja kukavica ćuti. Ne pominje svoju parolu: ‘KM tablica ostaje, nema predaje’. Kukavički ovih dana ucenjuje srpski narod sa severa da glasa na izborima za njega koji ih je unesrećio“, kazao je Trajković.

Rekao je da je Vučić „obezglavio“ srpski narod na Kosovu i Metohiji i „manipulacijama uspostavio navodno jedinstvo među nama, navodno našom stoprocentnom podrškom njegovoj politici“.

„Iz takve podrške je proizašla tzv. Srpska lista. Ne. Dragi prijatelji, to je laž. Srpska lista je zajednička tvorevina zapadnih mentora, Tačija (Hašim) i Aleksandra Vučića. Ona je bila potrebna da bi se sproveo Briselski sporazum, da bi se naterali Srbi na severu Kosova da uđu u kosovski sistem i zaokruže kosovsku vlast na čitavoj teritoriji tzv Republike Kosovo, da se ukinu srpske institucije, da se predaju svi važni činioci srpske državnosti koji su do tada onemogućavali i bili smetnja završetku tog podmuklog projekta međunarodnih moćnika“, ocenio je Trajković.

Trajković tvrdi da je Vučić pokušao da likvidira Marka Jakšića

Eliminisali su sve srpske autoritete koji su bili garancija da život na Kosovu i Metohiji za srpski narod ima perspektive, dodao je Trajković.

„Vučić je na severu Kosova izolovao i pokušao da politički likvidira Maka Jakšića i ljude oko njega. Izolovao je i sve nas na centralnom Kosovu, koji imamo drugačije mišljenje i neslaganje s njegovom politikom. ;Najdrstičniji primer eliminacije neistomišljenika jeste obračun s Oliverom Ivanovićem, koji nije pristao na njegov autoritarni način rešavanja kosovske krize.

Njegovo trogodišnje zatočeništvo u kosovskim zatvorima zbog navodnog ratnog zločina, je pod velom sumnje. Zatvoren je u jeku političke borbe i izbora na kojima je on bio protivkandidat Vućićevom kandidatu za predsednika opštine Severna Mitrovica. I nakon puštanja iz zatočeništva Oliver je onako ranjen, ponovo krenuo u borbu za drugačiju politiku od autoritarne Vučićeve politike. I platio je životom“, naglasio je Trajković.

Za tragične događaje u Banjskoj, Trajković je rekao da su vrh i krah Vučićeve politike na Kosovu. „A posledice, nesagledive!“, istakao je.

Kazao je da je od dolaska Vučića na vlast 2012, Kosovo i Metohiju napustilo više od 40.000 Srba, „što zbog albanskog zuluma, što zbog uspavane međunarodne zajednice, a najvše zbog Vučićeve politike i politike tzv. Srpske liste“.

„Najbolji primer je opština Štrpce, koja je pre dolaska na vlast Srpske liste imala 12.000 Srba, a danas ima manje od 6.000. Vučićevi kadrovi, koordinisani s Kopaonika, krenuli su u neviđeni kriminal. Putem mita i korupcije, izdali su nekoliko hiljada građevinski dozvola da u nacionalnom parku Šar planine Albanci grade jedan od najvećih svoji gradova“, kazao je Trajković.

Za Zajednicu srpskih opština (ZSO) Trajković je rekao da će biti poslednji kamen u temelju nezavisne države Kosovo.

„Ako se nastavi s iseljavanjem Srba, neće postojati uslovi za formiranje ZSO, jer opština sa srpskom većinom južno od Ibra neće ni biti“, ocenio je.

Trajković je kazao da za SNV ne postoji rešenje za Kosovo, „već rešavanje kroz proces“.

„I u tom procesu treba ojačati i uspraviti Srbe na Kosovu i Metohiji intelektualno, politički, ekonomski kako bi mogli da se nose s eksperimentima Zapada, Beograda i Prištine. Za Srbe na Kosovu neće biti boljitka ukoliko ne dođe do promene vlasti u Beogradu, pa i posle toga pitanje je kako će nam biti. Ali, bitno je da vlast u Srbiji bude demokratska i promenljiva. I mi ćemo u tome dati doprinos“, naglasio je on.

Kazao je da je prvi zadatak SNV-a da stvori autentičnu srpsku kosovsko-metohijsku politiku, „koja treba da bude stub normalnoj Srbiji na Kosovu i Metohiji u odbrani njenih interesa i interesa nas koji dole živimo“.

„Želimo da s demokratskim vlastima u Beogradu izvorno učestvujemo u kreiranju politike Srbije na pitanju KiM i preuzmemo deo odgovornosti za njenu implementaciju. Prvo, da zaustavimo eroziju srpskog nacionalnog bića, paniku i odlazak naroda i da otvorimo perspektivu za život na Kosovu“, naveo je.

SNV je osnovano 1999, a prvi predsednik je bio vladika raško-prizrenski Artemije.

Trajković je kazao da je Srpsko navcionalno veće ove godine tri puta tražilo susret s patrijarhom Porfirijem, ali da se on nije odazvao.

„Došli smo u Beograd bliže njemu i pozvali ga, ali nije se odazvao. Ni naše vladike s Kosova nisu došle, jer je od dolaska novog patrijarha promenjen odnos SPC prema Kosovu, nije više kao što je nekada bio. Nažalost, danas Crkva i Vučićeva vlast govore istim jezikom“, rekao je, između ostalog, Momčilo Trajković na Saboru SNV Kosova i Metohije u Beogradu.

Za novog predsednika SNV Kosova i Metohije izabran je prof. Nenad Kojić a za zamenika predsednika prof. Aleksandar Ćorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari