Tuča govori o dubokoj sinhronizaciji aktivnosti Vučića i Kurtija: Sagovornici Danasa o incidentu u kosovskom parlamentu 1Foto: Koha/Kosovo onlajn

Tuče i fizički sukobi nisu retkost u skupštinama širom sveta, ali se ipak, mnogo češće dešavaju u nedemokratskim društvima, sa autokratskom vlašću. Obračun kosovskih Albanaca u skupštini  nije nešto što se ne može nigde drugde videti, ali jeste pouzdan indikator da na Kosovu ni četvrt veka od rata nisu izgrađene demokratske institucije i društvo tolerancije“, smatra Tatjana Manojlović, potpredsednica Demokratske stranke koja se godinama , kao novinar RTS bavila prilikana na Kosovu i Metohiji .

Da podsetimo, na sednici Skupštine Kosova u četvrtak došlo je do fizičkog obračuna između poslanika vladajućeg Samoopredeljenja i poslanika opozicionih partija.

Sudeći po objavljenim snimcima, dok je Kurti govorio o Milanu Radoičiću i deskalaciji situacije na severu, opozicona poslanica mu je na govornicu ostavila transparent na kome je kosovski premijer predstavljen kao Pinokio. Nakon toga je usledila tuča, a grom prilikom i premijer Kurti je poliven vodom.

Potpredsednica DS Tatjana Manojlović smatra da je za stanje u skupštini koje dovodi do fizičkog sukoba odgovorna skupštinska većina, odnosno onaj ko upravlja parlamentom, a to su u ovom slučaju Aljbin Kurti i njegovo „Samoopredeljenje“.

„To što je i Kurti u gužvi dobio nekoliko udaraca i što su ga polili vodom, ne znači da je on ovog puta bio žrtva. Naprotiv, svojom agresivnom politikom i retorikom i lakoćom kojom poseže za policijom u represiji prema srpskoj zajednici, on je glavni krivac i za nasilje koje se sada izlilo i u skupštinu u Prištini“, napominje sagovornica Danasa.

Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri, ističe da je povod tuče u Skupštini lažne države Kosovo samo još jedna potvrda dubokih veza i koordinacije aktivnosti između vrha srpske i secesionističke vlasti na Kosovu.

„Fizički obračun nastao je nakon audio snimaka koji potvrđuju tajne razgovore i komunikaciju secesionističkih tzv.kosovskih poslanika sa vrhom Srpske liste i Milanom Radojičićem, njenim potpredsednikom, koji godinama drži u strahu preostale Srbe na KiM, a u Srbiji je, zahvaljujući SNS-u stvorio poslovnu imperiju. Ovaj incident govori o dubokoj komunikaciji i sinhronizaciji aktivnosti Vučića i Kurtija, što se videlo mnogo puta, kao i na dan kontramitinga SNS-a u Beogradu“, napominje Milenković Kerković.

A za Snežanu Paunović, šeficu poslaničkog kluba SPS tuča u kosovskom parlamentu znači potvrdu koliko je zapravo takozvano Kosovo jedna improvizacija i to loša.

„Nisam preterano motivisana, ni da ih analiziram, ali da sam na mestu njihovih mentora i tvoraca razmišljala bih da li je ovo dogovoren sukob koji treba da bude obmana za sve njih i pokušaj kupovine vremena za Kurtija, potpomognut svim ostalim klovnovima te papazjanije koja se zove ‘skupština Kosova'“, kaže Paonovićeva.

Ako su, kako dodaje, pak, mentori bezbrižni onda je moguće da je počeo proces rušenja Kurtija po njihovom nalogu.

„To niti je skupština, niti su poslanici, tako da me takav cirkus ne čudi. U toj takozvanoj.skupštini, ne zna se ko je ekstremniji u mržnji prema Srbima. Srbija nema sagovornika niti u jednoj političkoj stranci Albanaca u našoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji“, smatra Vojislav Mihalović, lider POKS-a.

A Stefan Jovanović, poslanik Narodne stranke smatra da nasilje koje Kurti kreira, pre svega prema Srbima na Kosovu i Metohiji , sada mu se vratilo kao bumerang.

„Očigledno je da ovo pitanje izaziva dosta tenzija i među političkim akterima na Kosovu i Metohiji. Sada kada su posvađani i podeljeni albanski političari, Srbija bi po pitanju zaštite nacionalnog i državnog interesa mogla da pokaže nacionalno jedinstvo, da jednom mi pokažemo da je pitanje Kosova i Metohije iznad svih partijskih interesa. Nadam se da tenzije neće biti prelivene i na obične građane“, zaključuje poslanik Narodne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari