Varhelji: Regionalna privredna integracija predstavlja približavanje tržištu Evropske unije 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET POOL

Regionalna privredna integracija između Beograda, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Skoplja i Tirane ne predstavlja skretanje sa evropskog puta, već priliku za modernizaciju i približavanje tržištu Evropske unije (EU), ocenio je evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji u autorskom tekstu za Politiku.

Smanjenje jaza u privrednom razvoju između regiona i EU mora biti brže, čime će se zauzvrat ubrzati i proces evropskih integracija ovih zemalja u Uniju, dodao je Varhelji.

Varhelji je ukazao da su to osnovni razlozi zbog kojih je Evropska komisija ove nedelje predstavila obiman Ekonomsko-investicioni plan za zapadni Balkan, koji predviđa mobilisanje do devet milijardi evra za finansiranje investicoonih prioriteta u oblasti transporta, energetike, zelene i digitalne tranzicije, za stvaranje dugoročnog rasta i otvaranja radnih mesta.

Plan će, smatra evropski komesar, učvrstiti poziciju regiona kao investicionog čvorišta za evropske kompanije i on će postati nezaobilazno mesto na mapi za investitore.

Ove nedelje putujem na zapadni Balkan, gde ću našim partnerima lično predstaviti novi Ekonomsko-investicioni plan i godišnje izveštaje, najavio je on.

Nadam se, naveo je Varhelji, da ću dobiti podršku za sprovođenje plana, kao i jasnu posvećenost reformama i saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari