Velimir Ilić: Pokušali su da me likvidiraju 1Foto: EPA/ SAŠA STANKOVIĆ

Lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je danas je na njega krajem prošle godine pokušan atentat, kada je neko presekao viljušku na njegovom automobilu, povezujući taj događaj sa istupima u javnosti u kojima je, kako je rekao, ukazivao na kriminal i korupciju u preduzeću Koridori Srbije.

Kaže da veruje da je to učinjeno kada mu je automobil u Novom Sadu krajem prošle godine odnet s parkinga, jer je navodno bio nepropisno parkiran, izneo je Ilić u emisiji Pravi ugao Radio televizije Vojvodine, dodajući da se automobil već mesec dana nalazi u policiji, da je on tražio veštačenje stručnjaka sa Mašinskog fakulteta, ali da se ništa nije desilo.

„To je bio pokušaj likvidacije“, rekao je Ilić i taj događaj povezao sa svojim istupima u javnosti, u kojima je ukazivao na „kriminal i korupciju“ u javnom preduzeću Koridori Srbije.

„Kada sam diskutovao o Koridorima, mnogi su mi rekli da skratim jezik“, rekao je. Ilić je napomenuo da nema poverenja u ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića za kojeg je rekao da je kum direktora Koridora Dmitra Đurovića o čijim je navodnim malverzacijama u tom preduzeću javno govorio.

„Svaka čast (premijeru Srbije Aleksandru) Vučiću, ali ne verujem ministru Stefanoviću“, naveo je. Prvi čovek NS kaže da su majstora koji je prvi pregledao automobile i ustanovio da je viljuška presečena pre nekoliko dana „posetila lica i zapretila mu“. Dodao je da je više puta pokušavao da stupi u kontakt sa policajcima koji bi trebalo da budu zaduženi za njegov slučaj, ali da oni izbegavaju komunikaciju.

Ilić je nedavno objavio izveštaj Ministarstva infrastrukture o poslovanju Koridora Srbije, nakon čega je Ministarstvo najavilo da će pozvati Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da pomognu u utvrđivanju na koji način je došao došao u posed radnih dokumenta ovog ministarstva.

„Taj izveštaj mi je dala ministarka“, rekao je on.

Na pitanje da li, će, ako ga bude pozvao tužilac, reći da mu je dokument dala ministarka Zorana Mihajlović, Ilić je odgovorio potvrdno. Na tvrdnje Ministarstva da je reč o radnom dokumentu, Ilić odgovara da ne veruje „u radne i paradne dokumente“ i da je reč o izveštaju koji su napisali stručnjaci.

On je ponovio tvrdnje da se u Koridorima dešavaju kriminalne radnje, da se plaćaju radovi koji nikada nisu obavljeni i da sa Koridorima sarađuju firme povezane sa Đurovićem.

„Plaćena je milijarda avansno za nešto što nije izvršeno, pa je onda ponovo avansno plaćeno za to isto. Jedna deonica autoputa, koju je premijer otvorio, uraрena je bez završnog sloja“, naveo je Ilić i dodao: „Ako to ministarka Mihajlović brani, svaka joj čast“.

Govoreći o razlazu svoje stranke sa Srpskom naprednom strankom u svetlu predstojećih predsedničkih izbora, Ilić je napomenuo da organi NS tek treba da odluče koga će stranka podržati.

„Tomislava Nikolića mnogo cenim i nikad s njim nisam imao problema. S njim sam i napravio koaliciju. Ali Vučića nikada neću podržati“, rekao je Ilić i demantovao da je izjavio da će podržati kandidaturu Vuka Jeremića.

Dodaje da „nije diktator“ u stranci i da neće naložiti lokalnim odborima da raskidaju koalicije sa SNS, s kojom sarađuju u više od 70 gradova i opština.

Na pitanje o premijerovoj opasci da neće više da pravi „trange-frange“ dogovore i koalicije, Ilić je upitao kako je onda pravio dogovore sa muftijom Muamerom Zukorlićem i Savezom vojvođanskih Mađara. „Članovi NS se osećaju povređenim, stranka je morala da dobije neki udeo u vlasti“, smatra Ilić i dodaje da se lično ne oseća povređenim. „Nisam ni želeo da budem na čelu Koridora, jer je ta firma u velikim problemima“, rekao je on.

Prema rečima Ilića, Vučić mu je pre izbora, prilikom sklapanja koalicionog sporazuma, rekao da će biti član Vlade, a posle izbora da će biti direktor Koridora, da bi mu potom postavljenje više puta bilo odlagano.

Za fotografiju na kojoj je aktuelni ministar zdravlja Zlatibor Lončar zagrljen sa kasnije ubijenim vođom gangsterskog Zemunskog klana Dušanom Spasojevićem, Ilić je rekao da je „dobio anonimno u sanduče“. Dodao je da nije prvi put da je izašao u javnost sa tim fotografijama, već da je pokušao da ih ponudi kao dokaz sudu kada se tužio sa liderom Lige socijaldemokrata Nenadom Čankom.

MIHAJLOVIĆ: ILIĆ GOVORI NEISTINE O IZVEŠTAJU О RADOVIMA NA KORIDORIMA

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je večeras da je lider Nove Srbije Velimir Ilić izneo neistinu na RTV Vojvodina kada je izjavio da je od nje dobio radni izveštaj o radovima na Koridoru 10.

„Lider Nove Srbije Velimir Ilić rekao je neistinu na RTV Vojvodina kada je izjavio da je od mene dobio radni izveštaj o radovima na Koridoru 10“, navela je Mihajlović u saopštenju.

„Istina je da nikada nisam dala Velimiru Iliću nikakav dokument Ministarstva graрđevinarstva, saobraćaja i infrastrukture“, izjavila je Mihajlović, navodeći da „razume da Ilić krije kako je došao do izveštaja“.

„Ali, uveravam ga da će nadležni učiniti sve da utvrde kako je došao do ovog dokumenta“, poručila je Mihajlović. Ona je dodala da je upravo zbog toga i najavila da će „obavestiti Tuћilaštvo za visokotehnološki kriminal da utvrdi kako je Velimir Ilić neovlašćeno došao u posed radne verzije izveštaja Radne grupe ministarstva koja radi izveštaje o radovima na Koridoru 10 i Koridoru 11“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari