"Verujem da će se kao šampion ove nedelje pokazati Petrovac na Mlavi": Gubaš o efektu protesta koji su se proširili po Srbiji 1Foto: N. Kovačević

Poslednjih nedelja proteste protiv nasilja obeležila su dva paralelna procesa: širenje u druge gradove i splašnjavanje u Beogradu. Ta dva procesa se ne odvijaju u istim okolnostima i nisu u neposrednoj vezi, jer se pokazuje da je svaka lokalna sredina priča za sebe, a Beograd je svakako specifičan na svoj način – objašnjava za Danas Aleksandar Gubaš, novinar i administrator Fejsbuk grupe “Fan klub protesta”, koja se bavi brojanjem učesnika na protestima i drugim masovnim okupljanjima, koji analizira odziv na poslednjim protestnim šetnjama širom Srbije, uoči novih demonstracija.

Prema njegovim rečima, u glavnom gradu je došlo do vrlo uočljivog osipanja broja demonstranata, što svakako ima veze sa odlaskom Beograđana na odmore, ali to očigledno nije jedini razlog, jer je prošlog vikenda u „pohod“ na Pink krenulo otprilike jedna petina broja učesnika protesta u odnosu na dve nedelje ranije, a Beograd u tom periodu ipak nije napustilo baš četiri-petine stanovništva.

– Tu su u igri još neki faktori, koji verovatno imaju veze sa zasićenošću dosadašnjom formom protesta i gubitkom entuzijazma zbog izostanka opipljivih rezultata, kao i prostim protokom vremena, koje neminovno dovodi do većeg ili manjeg osipanja. Međutim, sa druge strane, protesti protiv nasilja su počeli prilično uspešno da se šire u drugim mestima. Ne bih ovde navodio konkretne brojke iz tih gradova, jer ih je mnogo i uglavnom je u pitanju po nekoliko stotina ljudi u svakom od tih mesta, što na prvi pogled ne zvuči impresivno, ali kad se ima na umu broj stanovnika u tim gradovima, pa se to uporedi sa brojem stanovnika u Beogradu, pokazuje se da je u mnogim od tih gradova odziv na proteste veoma uporediv i neretko bolji nego u Beogradu – ukazuje Gubaš.

 On iznosi svoje podatke koji su vezani za protestne šetnje u gradovima širom Srbije.

 – Za prošlu nedelju imamo podatke iz ukupno 15 gradova, od čega su u njih dva održani protesti koje možemo definisati kao relativno male, to jest, one koji su, proporcionalno broju stanovnika, ekvivalentni protestima veličine do 2.000 u Beogradu; u tri grada održani su protesti koje možemo staviti u kategoriju srednjih (onih koji su ekvivalentni protestima veličine između 2.000 i 5.000 u Beogradu); u sedam gradova održani su protesti koje možemo klasifikovati kao velike (ekvivalent 5.000-10.000 u Beogradu), dok su u tri grada – Požarevcu, Čačku i Valjevu – održani protesti koje možemo svrstati u kategoriju ogromnih (ekvivalent 10.000-20.000 u Beogradu) – navodi Gubaš.

 On napominje da je prethodne dve nedelje vrlo impresivan odziv bio u Pirotu, te da je odličan bio i u Šapcu. Gubaš podseća da je u četvrtak započela ovonedeljna serija protesta, te da je od onog u šta je dosad imao priliku da dobije uvid, veoma pozitivno iznenađenje Kruševac.

 – Ipak, verujem da će se kao šampion ove nedelje pokazati Petrovac na Mlavi, gradić tačno 200 puta manji od Beograda, u kome je protiv nasilja protestovalo 180 ljudi, što bi odgovaralo odzivu od 36.000 u Beogradu. Ovakve sredine veoma ohrabruju i ukazuju da bitka ne treba da se vodi samo u Beogradu – poručuje Gubaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari