Vesić i Mali ponovo zajedno: Umesto kazne za loš rad u Beogradu "šutnuti su u vis" 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Siniša Mali, ministar finansija, i Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ponovo će sarađivati, ali sada u Vladi Srbije.

Njihova javna saradnja seže još iz 2013. i Privremenog organa u Beogradu koji je formiran posle smene gradonačelnika Dragana Đilasa, nastavlja se bliskom saradnjom u gradskoj administraciji naredne godine, kada Mali postaje gradonačelnik, a Vesić na njegov predlog gradski menadžer. Tokom njihovog upravljanja gradom dogodila se jedna od najvećih afera SNS, rušenje kvarta u Savamali 2016.

Pred odlazak Malog u Vladu spekulisalo se da je Vesić priželjkivao njegovo mesto, i da odnosi njih dvojice nisu idealni, ali Vesić ipak nije postao gradonačelnik ni tada a ni posle ovogodišnjih izbora. Da je blizak i važan predsedniku SNS, Aleksandru Vučiću, govori to što je dobio mesto u vladi, a mogao bi da ima i važnu funkciju u nacionalnom pokretu čije formiranje Vučić najavljuje.

Član Gradskog odbora DS i dugogodišnji odbornik u Skupštini grada Beograda, Zoran Alimpić, za Danas kaže da od novog ministra građevine očekuje da prvo odlučno pokaže da nema zaštićenih i da naloži inspekcijski nadzor građevinske dozvole koju je dobio gradonačelnik Beograda a koja je predmet sumnji u javnosti.

– Ovo naravno, kažem u šaljivom maniru jer od tih ljudi ne očekujem ništa dobro, normalno, zakonito ni pošteno. Nakon brojnih afera koje je imao kao gradonačelnik, Siniša Mali je čuo od predsednika SNS da neće više biti gradonačelnik. Ali je postao ministar. Slično je bilo ovaj put i sa zamenikom gradonačelnika Vesićem. Umesto da budu kažnjeni za loš rad u gradu oni bivaju unapređeni u ministre. To je poznata tehnika „šut u vis“. Kada predsednik SNS želi nekoga da odvoji od mesta na kome je napravio veliku štetu on ga unapredi da se taj ne bi bunio ili, ne daj bože, progovorio. Za očekivati je da će na novim mestima šteta koju prave biti još veća – ukazuje Alimpić.

Nikola Jovanović, osnivač i dorektor Centra za lokalnu samoupravu za Danas kaže da u vremenu kada je Siniša Mali bio gradonačelnik Beograda, a Goran Vesić menadžer, nije bio odbornik, ali poseduje saznanja da se nisu slagali oko dosta stvari i da je bilo tenzija među njima.

– Ako se dobro sećam, Vesić se maltene nije pojavljivao u kampanji 2018. godine, kada je Mali izlazio sa besmislenim obećanjima i neralnim rokovoma, od metroa do autobuske stanice. Danas je situacija drugačija, obojica imaju sigurnu poziciju i kod šefa države i u vladajućoj stranci, i obojica imaju jake resore koje su želeli, tako da ne vidim prostor da tu bude tenzija i surevnjivosti. Vesić ima dobar odnos i sa Anom Brnabić, tako da će biti jedan od „teškaša“ u izvršnoj vlasti – navodi Jovanović.

Kako dodaje, najveći gubutnik ovakve kompozicije vlade je Aleksandar Šapić, jer će njegova uprava i gradsko veće delovati kao raštimovan i izolovan orkestar u odnosu na republičku vladu.

– To pokazuje i njegov nervozan nastup na jučerašnjoj skupštini grada gde je pokazao veliku nesigurnost u odnosu na sopstvenu stranu i većinu i indirektno optužio Vesića da stoji iza kritika i optužbi na njegov račun. Mislim da je svestan da vrh SNS-a polako distancira od njega i da nije uspeo za ovo kratko vreme da pokaža da je niti sposobniji niti popularniji od Gorana Vesića – zaključuje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari