Vino sa Vučićem produbilo jaz između desne i proevropske opozicije 1

Odlazak pojedinih opozicionara na sastanak delegacija Srbije i Republike Srpske, a posebno kritikovano „ispijanje“ vina sa predsednikom Vučićem, produbilo je podele unutar opozicije i smanjilo svaku šansu za dalju saradnju desnog i proevropskog bloka stranaka.

Prošlonedeljni događaj u vili Mir, gde su se sastali predstavnici Vlade Srbije i predsednik Aleksandar Vučić sa delegacijom Republike Srpske predvođenom Miloradom Dodikom, uz prisustvo dela opozicije sa obe strane, stvorio je novi jaz među srpskom opozicijom.

Osim što su mnogi sa domaće političke scene kritikovali lidere Dveri, Dosta je bilo, Demokratske stranke Srbije, Zavetnika i Radikala za „ispijanje vina“ sa Vučićem, Brnabić i drugim predstavnicima režima, druge opozicione stranke ne vide mogućnost za bilo kakvu dalju saradnju, pa ni oko izbornih uslova, sa ovim delom opozicije.

Na ove kritike odgovorio je lider Dveri Boško Obradović u intervjuu za portal Nova.rs ističući da se radi o „botovskoj akciji konkurencije iz opozicije“, ali je i okrivio kolege iz, kako je naveo, „pokojnog“ Saveza za Srbiju za prekid saradnje između ovih organizacija.

Pojedini predstavnici stranaka iz nekadašnjeg Saveza za Srbiju odlučili su da ne komentarišu ovakve navode Obradovića – niti žele da se osvrću na nekadašnju saradnju – niti vide prostor da se tako nešto ponovi u budućnosti – ni sa Dverima, još manje sa ostalim strankama, posebno onim koje nisu bojkotovale prethodne izbore, što je izrižit uslov za Narodnu stranku.

– Za sam sastanak, Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke, kaže da je bio „farsa“ dok po pitanju saradnje ističe da je Narodna stranka bila jasna kada je donela odluku da neće sarađivati ni sa kim ko nije bojkotovao izbore.

– Taj sastanak, na kome je navodno trebalo da se pokaže drzavno jedinstvo je bio obična farsa, s obzirom da najznačnije stranke opozicije, uključujući i Narodnu stranku, na njega nisu bile ni pozvane. Ne bih da se bavim analizom šta je koga motivisalo da se tamo pojavi. Narodna stranka odluke ne donosi olako i bez demokratske rasprave u okviru stranačkih institucija, a kada ih jednom donese, tada od njih više ne odustaje. To smo pokazali prošle godine, kada smo dali i održali reč koju smo dali narodu, da ćemo bojkotovati lažne izbore, i da nećemo sarađivati sa onima koji su, uz pomoć režima, na njima učestvovali, naglasio je on.

Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke koja je bila deo Saveza za Srbiju zajedno sa Dverima, ističe da je za DS neprihvatljiva kakva saradnja sa Srpskom naprednom strankom te da je to glavni politički protivnik za demokrate a da se ostatkom opozicije neće baviti.

– SNS je okosnica mafijaškog režima. To je naš jedini politički protivnik i mi smo apsolutno posvećeni samo jednom cilju – pobedi nad mafijom. Svako ko je spreman da se pridruži toj borbi je dobrodošao, ali mi se zaista ne bavimo drugim strankama i organizacijama koje same biraju svoj put i pravac delovanja, navela je ona.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke podsetio je da je za SDS saradnja sa Dverima bila neprihvatljiva i kada je formiran Savez za Srbiju zbog čega se SDS nije pridružio ovom savezu već insistira na ideološki jasno profilisanim kolonama.

– Potrebne su nam dosledne političke organizacije i politički lideri, a ne nepredvidljivi jurišnici koji se poput Dveri, jedan dan hvale kako su upravo oni odgovorni za dolazak SNS na vlast, da su oni dali naprednjacima ideju za istresanje džakova sa listićima 2012, a narednog dana tobože kritikuju Vučića. Pa tako dođemo u tačku u kojoj Boško Obradović, od velikog opozicionara, postaje najveći kritičar Borisa Tadića i Vučićevo društvo za ispijanje vina. Potrebna nam je jaka proevropska, socijaldemokratska opozicija, a ne truli kvazi-opozicioni eksperimenti, naveo je Samofalov.

Odazivanje stranaka iz radne grupe za međustranački dijalog na poziv predsednika Vučića da se sastanu sa gostima iz RS ne gleda se blakonaklono ni među ostalim organizacijama koje učestvuju u  međustranačkom dijalogu bez posredstva stranaca koji ovakav poziv nisu dobili.

Naime, kako je za Danas objasnila Tatjana Macura, kopredsednica Stranke moderne Srbije, niko ko nije član Radne grupe, nije dobio poziv za sastanak u vili Mir pa tako ni SMS. Ona posebno naglašava da je cilj pregovora i postojanja ove radne grupe – rešenja za kvalitet izbornog procesa te da ne vidi kakave veze sa tim imaju spoljnopolitički odnosi.

– Predstavnici ekstremno desnih organizacija koji su prisustvovali sastanku su suviše mali i nerelevantan uzorak stranaka iz opozicije da bi vlast mogla reći da je postignut konsenzus oko zaštite nacionalnih interesa. Postići konsenzus sa bivšim ministrom iste ove vlasti ili sa onima koji su im pomogli da 2012. dođu na vlast nije nikakav uspeh. Uspeh je kada konsenzus postignete sa neistomišljenicima, a ne sa istomišljenicima, navela je Macura.

Ona ističe i da za SMS ne postoje okolnosti u kojima bi saradnja sa ovim strankama bila prihvatljiva.

– Nekoliko poslednjih dešavanja jasno ukazuje na to da su ovi učesnici jedva dočekali poziv, te su mu sa radošću i nazdravili. Vučić je vrhunski političar, svidelo se to nama ili ne, okružen savetnicima koje sluša i daleko je isped lidera koje je pre nekoliko dana postrojio. Saradnja tih opozicionih stranka i SMS-a bio bi protivprirdni blud, jednostavno nemamo šta da tražimo u saradnji sa ekstremistima, navela je Macura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari