Viola fon Kramon pozvala Kurtija i Vučića da se vrate za sto: Mnogo toga je dovedeno u pitanje, a kompromisa zahteva političku volju i hrabro vođstvo 1Foto: Wikipedia/ Heinrich Böll Stiftung

Izvestitelja Evropskog parlamenta za Kosova Viola fon Kramon žali jer predstavnici Srbije i Kosova nisu postigli dogovor danas u Briselu.

Ona je na svom Tviteru napisala: „Duboko žalim što danas nije bilo istinskog interesa da se postigne dogovor između Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije. Mnogo toga je dovedeno u pitanje, uključujući i već ostvarenu integraciju Severnog Kosova. U ratnim vremenima, poslednje što nam treba je eskalacija u našem dvorištu“.

Kako je dodala, postizanje kompromisa zahteva političku volju i hrabro vođstvo da bi se pronašlo održivo rešenje.

Ona je pozvala i premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da se vrate za pregovarački sto, jer ne postoji alternativa dijalogu pod vođstvom EU i Miroslava Lajčaka.

Danas u Briselu delegacije Beograda i Prištine nisu se dogovorile uz posredovanje EU. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj je rekao da premijer Kosova nije prihvatio zahtev EU da prestane planiranim kažnjavanjem građana sa srpskim tablicama, dok je predsednik Srbije prihvatio da Srbija ne izdaje tablice.

Vučić će se večeras obratiti zainteresovanoj javnosti u 19 sati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari