Vučić i Kurti kod Lajčaka: Kome odgovara odlaganje sastanka? 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ; Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Oštre poruke koje razmenjuju Beograd i Priština zbog propuštene prilike za sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu, samo su deo „propagande“ mašinerije sa obe strane, jer u ovom trenutku svako odlaganje rešenja odgovara i Vučiću i Kurtiju, ocenjuju sagovornici Danasa.

O mogućem sastanku Vučića i Kurtija, koji je u okviru briselskog procesa pokušao da inicira Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, govorilo se nedeljama unazad ali bez zvanične potvrde da će do njega i doći.

Sastanak je po navodima pojedinih medija trebalo da se desi u utorak, ali je otkazan „krivicom“ zvaničnog Beograda, kako ukazuju pregovarači iz Prištine, dok Srbija odgovara da je kosovska strana ta koja „blokira“ dijalog.

Šef kosovskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi saopštio je da je sastanak Vučića i Kurtija otkazan jer je Vučić „pokazao nespremnost za sastanak“, pošto će u trodnevnoj poseti Srbiji ugostiti predsednika Egipta, prenela je Koha. Bisljimi je ocenio i da je Srbija ta koja „sabotira proces dijaloga“, a da se Kosovo pokazalo kao „aktivno i sa maksimalnom voljom za dijalog“.

Usledio je odgovor pregovarača iz Beograda Petra Petkovića koji je saopštio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nikada nije odbijao dijalog a da su o njegovoj „apsolutnoj spremnosti da sva otvorena pitanja rešava za pregovaračkim stolom dobro informisani i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i zemlje Kvinte“.

Izostanak sastanka zapravo odgovara i Vučiću i Kurtiju, ukazuje direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, ističući da njih dvojica u ovoj fazi dijaloga nemaju o čemu da razgovaraju.

– Tehnička pitanja se rešavaju na nižem nivou, a Vučić i Kurti mogu samo politički da razgovaraju, pri čemu postoje dve mogućnosti za tok razgovora – da Vučić insistira na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), a da Kurti kaže da to ne dozvoljava Ustav Kosova, i sa druge strane da Kurti ide sa tvrdim stavom da može da se priča jedino o „obostranom priznanju“ a da Vučić to kategorički odbija, smatra Popov.

Ni Evropskoj uniji trenutno ne odgovara da dođe do ovakvog razgovora, smatra Popov, jer je na globalnom nivou mnogo ozbiljnih političkih pitanja otvoreno, od kojih je samo jedno rešavanje odnosa Srbije i Kosova.

– Evropi ne odgovara trenutno da se otvaraju nova žarišta, barem ne na Balkanu. Zbog toga vidimo benevolentan stav EU kada je reč o Srbiji – videli smo jake pritiske na Vučića oko uvođenja sankcija Rusiji, ali i očekivanje da bi praktično sutra trebalo da se dogodi to uzajamno priznanje. Sada deluje da se to stišalo jer se stvari komplikuju na nivou EU i svake zemlje pojedinačno, navodi Popov.

Sa druge strane, on ističe i da je kosovski premijer vidno nezadovoljan što Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju i što EU nije izvršila jači pritisak na Srbiju oko toga.

– Situacija se za EU zakomplikovala sa više strana. Sastanak sada ne bi imao mnogo smisla ukoliko ne bi bila postignuto neko konkretno rešenje u dva koraka – prvi je formiranje ZSO, drugi je neki vid priznanja nezavisnosti Kosova od strane Srbije – naglašava Popov.

Stav da nijedna ni druga strana nisu spremne za dijalog zastupa i Dušan Janjić, iz Foruma za međuetničke odnose koji dodaje da održavanje sastanka dvojice lidera u ovom trenutku uopšte nije bilo realno.

– Sastanak je bio potpuno nerealan, i to je bilo jasno svima osim Lajčaku. Njemu je to očigledno trebalo za produženje mandata. To je jedan izmišljeni sastanak koji se nije dogodio i neće se dogoditi dok god su ovakvi uslovi, naglasio je on.

Janjić obrazlaže i kakvi su to trenutni uslovi u odnosima Beograda i Prištine.

– Očigledno svima više odgovara konfrontacija, propagandna i medijska, nego bilo kakav napredak u dijalogu. Iz unutrašnje političkih razloga to odgovara Vučiću i Kurtiju, a očigledno da odgovara i Evropskoj komisiji jer ne bi produžila mandat Lajčaku da nije zadovoljna njegovim radom – naglasio je Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari