Vučić mnogo priča i mnogo kapitulira: Sagovornici Danasa o izjavi predsednika da nije ni Milošević ni Tadić ni Koštunica 1oto: FoNet/ Branko Vučković, EPA/ SRDJAN SUKI, EPA/ SASA STANKOVIC, FoNet/Ognjen Stevanović

Ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude bilo sta sprečavao, to je znak da se dogovorio da te koje navodno sprečava, pusti da dođu do Raške. On mnogo priča i mnogo kapitulira, majstor je propagande, dobro zna da su to prazne priče sa kojim obmanjuje javnost. U pristojnijem društvu od našeg, sud o političarima daju građani a ne oni sami o sebi, kažu sagovornici Danasa komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za nije ni Milošević ni Tadić ni Koštunica.

Vučić je to rekao u četvratak na sastanku u Raški sa Srbima sa KiM. On im je poručio da neće dozvoliti njihovo proterivanje.

Kako je naveo, „ako bude jasna i očigledna namera proterivanja našeg življa, mi to nećemo dozvoliti i to se neće dogoditi“.

On je dodao, to im govori sa punom odgovornošću jer ne hita i ne žuri u sukobe zbog aplauza, naprotiv.

– Napadnu li naš narod ko dmen neće biti kreni i stani i sklni se i povuci se. To treba ad znaju svi. Ja im nisma ni Milošević, ni Tadić ni Koštunica. To treba da znaju svi – naveo je on uz aplauz.

Žarko Korać, profesor Filozofskog fakulteta u penziji i nekadašnji potpredsednik Vlade smatra da su Vučićeve izjave često hrabrenje samoga sebe.

– Slanje poruka o njegovoj omnipotentnosti – najduže može da pregovara da ne ustane sa stolice, najviše pamti, najvredniji je, najviše radi za Srbiju… Na žalost u nekom pristojnijem društvu od našeg, ovo bi o političarima morali da kažu građani a ne oni sami o sebi. U krajnjoj instanci, koga interesuje šta političar misli sam o sebi? O njemu kao javnoj ličnosti sudi javnost. A istorija je često nemilosrdna, i od tog suda niko nije pobegao – navodi Korač za Danas.

A Dragomir Anđelković, politički analitičar, ukazuje na to da je Vučić u pravu u jednoj stvari.

– Kod njega nema kreni ni stani kada se radi o propagandi. On je uistinu mnogo veći majstor manipulacije i propagande od svih pobrojanih političara. Niko nije majstor crne propagnde kao on. Čak ni Milošević koji je primenjivao razne represivne metode u propagandnim igrama. Vučić zna da je dogovorio i sa albanskim liderima i sa amerikancima da neće biti nikakve „Oluje“. On mnogo priča, a mnogo kapitulira kao nijedan lider pre njega na Kosovu – kaže Anđelković za Danas.

Dok poslanik PSG Natan Albahari, misli da Vučić vrlo dobro zna da su to prazne priče sa kojim obmanjuje javnost kako bi izgledalo da je hrabar i moćan vođa.

– U proteklih deset godina njegove vlasti, kad su Srbi imali problem, kad je na njih pucano, Srbija nije ni na koji način reagovala, pa neće moći ni sada. Reagovanje na način koji pompezno najavljuje bi značilo direktan sukob sa NATO. Ono što se jedino pokazalo značajno u tim situacijama jesu dobri odnosi sa KFOR-om odnosno državama EU i SAD, i to je jedino što može sačuvati Srbe na Kosovu – podseća Albahari.

Da je Vučić svoje kapacitet već pokazao, navodi za Danas Srđan Milivojević, poslanik DS.

– Aleksandar Vučić je sve svoje kapacitete u odbrani KiM pokazao kada je bio ministar u vladi koja je nekoliko stotina golobradih mladića ostavila na Košarama, bez da mu je palo na pamet da zahteva da im se pošalje pojačanje. Posebno pamtimo da je juna 1999. takođe bio deo vlasti koja je proterala srpsku vojsku i policiju sa KiM koji su zamenjeni sa NATO i OVK. Dok je gorela Metohija 1999. Vučić je bio zauzet unošenjem namestaja u stan od dva ara. Ako on bude bilo sta sprečavao, to je siguran znak da se već dogovorio da te koje navodno sprečava, pusti da dođu do Raške – zaključuje Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari