Vukašin Obradović: Izlazimo bar još jednom u Danasu 1Foto: Slaviša Lekić

Vukašin Obradović kaže da ne zna šta će ubuduće biti sudbina Novina Vranjskih, čiji je urednik i vlasnik, kao i da zna kako će se okončati postupak poreske revizije ovog medija. Međutim, ocenjuje da je sve iznenadila podrška javnog mnjenja koju je dobio, pa i njega samog.

– U celoj situaciji mene je dirnula reakcija javnog mnjenja, nisam očekivao da će Vranjske dobiti toliku podršku i kolega novinara i građana i javnosti Srbije. Zaista sam zahvalan na tome. Međutim, moram da primetim i da ta podrška svedoči i o tome u koliko smo teškoj situaciji i koliko smo i mi novinari, a i građani, u stvari očajni. Ovo je možda poslednji trenutak u kome možemo i moramo da reagujemo i da pokušamo da se zaštitimo svoje dostojanstvo, kaže Obradović za naš list, juče nakon što je prekinuo štrajk glađu i pošto je u utorak uveče održan protest ispred Vlade Srbije, zbog gašenja Vranjskih.

Obradović kaže da će prihvatiti poziv redakcije i poslovodstva Danasa da Novine Vranjske izlaze u okviru našeg lista.

– Zahvalan sam na solidarnosti lista Danas, koji je izražavao solidarnost i u mnogim drugim slučajevima. Sasvim je sigurno da ćemo izdati makar jedan ili dva broja zajedno. Ovo su primeri solidarnosti kakvi nedostaju na našoj medijskoj sceni, kaže Obradović.

– Nisam siguran šta je pozadina poreske istrage, ali činjenica je da smo mi pisali o gomili gluposti koju je proizvodio lokalni SNS. Recimo, da predsednik opštine ide na letovanje službenim autom, da priređuje koktel na dan akcije Olujue, da je izbio požar zbog vatrometa u Vranjskoj banji koji je organizavao SNS, navodi Obradović.

– Moguće je da iza svega stoji Dragan Stevanović, lokalni vođa naprednjaka na jugu Srbije, recimo bilo je pisano i da je njegov pašenog postao najpre šef obezbeđenja, a kupio stan u Zemunu. Dakle, ne isključujem da je reč o ličnoj osveti tih ljudi, kaže Vukašin Obradović za Danas odgovarajući na pitanje da li intenzivnu kontrolu Poreske policije vidi kao izraz pritiska na medije i na Novine Vranjske. Međutim, Obradović ističe da nisu samo na meti nedeljnik koji izdaje, već da je izložena i njegova porodica.

– Kap koja je meni prelila čašu je ta što se u obračunu ne biraju sredstva, tako je recimo odjednom u biblioteci u kojoj je zaposlena moja supruga broj predviđen za tehnološki višak popeo sa dvoje na pet, što je jasna pretnja gubitkom posla, zatim mi je stavljeno do znanja da pravosnažna presuda osnovnog suda koja se odnosi na mog sina, može biti preinačena pred Apelacionim sudom ukoliko se pokrene žalba… Jednostavno, napadi su lični i izgubljena je svaka mera u tome, ocenjuje Obradović.

Podsetimo, redakcija i poslovodstvo Danasa juče su izrazili spremnost da pomognu kolegama iz Vranjskih i da svake nedelje zajedno, u okviru Danasa štampamo i Novine Vranjske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari