Za 11 godina sedam vlada dočekalo 100. dan rada, a samo četiri prvu godišnjicu: Kako su premijeri obeležavali jubileje? 1Foto: Dimitrije Goll

U poslednjih 11 godina sedam vlada, uključujući i ovu treću Ane Branabić, dočekalo je svoj stoti dan rada, a samo četiri prvu godišnjicu postojanja.

Ovih dana navršilo se 100 dana rada treće vlade Ane Branabić, izglasane krajem oktobra prošle godine, a obeležavanje ovog malog jubileja bilo je u Lebanu. I to nije prvi put da premijeri na neki način istaknu svoj rad bilo u prva tri meseca ili godinu dana mandata.

Gotovo svaki put tromesečnice i godišnjice rada obeležavane su odlaskom članova u neko mesto u Srbiji i prisustvom nekom događaju, od prisustvoovanja svečanostima, do celodnevnog programa na ulicama nekog grada do zasedanja valde na rudarskom kopu.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovao na prvu tromesečnicu rada svog kabineta 2012. prisustvovao je svečanosti promovisanja polaznika Sedme klase Centra za osnovnu policijsku obuku u policijske pripravnike u Sremskoj Kamenici i poručio budućim policajcima da im je zadatak podrška vladavini prava, zaštita života, sloboda i lični integritet ljudi i imovine.

On je izjavio i da je Vlada Srbije za prvih sto dana rada dosta toga pokrenula sa „mrtve tačke“ i zemlja je vraćena na kolosek sa koga se vidi svetlo na kraju tunela.

Prvu godinu ove vlade obeležilo je potpisivanje Briselskog sporazuma, a u vreme kad je bio blizu prvi rošendan ž(27. jula 2013.) nije bilo svečarske atmosfere budući da se uveliko govorilo o rekonstrukciji te vlade.

Skromno ili, iz sadašnje perspektive, znakovito taj dan obeležen je zajedničkom konferencijom premijera i vicepremijera Ivice Dačića i Aleksandar Vučića.

„Nismo lagali građane, nismo spinovali, već smo rešavali probleme“, složili su tada njih dvojica.

Na dan godišnjice treći koalicioni partner URS, je kako su tada preneli mediji, održao sednicu Kolegijuma posvećenu rekonstrukciji vlade.
Vlada je ubrzo rekonstruisana izlaskom ministara iz URS-a.

Rekonstruisana Dačićeva vlada nije dočekala godinu dana i potrajala je samo sedam meseci.

A onda je premijersko mesto preuzeo Aleksandar Vučić koji je obećao je da će Vlada na čijem se čelu nalazi u prvih sto dana ispuniti sve što je napisano u ekspozeu, koji je premijer predstavio narodnim poslanicima 27. aprila 2014.

Vlada Srbije obeležila je sto dana na farmi porodice Mužlai u Bačkom Gradištu, uz poruku premijera Vučića da će njegov kabinet takve uspešne proizvođače podržavati da budu još uspešniji.

Ovoj prvoj Vučićevoj vladi godinu dana se navršilo 27. april 2015. što je on upečatljivo obeležio. Sa ministrima je održao sednicu na površinskom kopu „Tamnava – Zapadno polje“ u Rudarskom basenu „Kolubara“, gde su postavljeni stolovi, tepih i nameštaj tako da izgleda kao sala za sednice vlade, uz rudarke mašine koje su dominirale u pozadini.

Vučić je, na svečanoj sednici izgovorio i obećanje da će broj poslanika u Skupštini Srbije biti smanjen sa sadašnjih 250 na 125 do 150.

Jedna od najava bila je i rekonstrukcija Vlade, za koju je rekao da će trajati „kratko, ali će biti slatka“.

„Najavio sam rekonstrukciju i kada bude bila – biće. Kratko će trajati. Biće završena u Skupštini za jedan dan. Biće kratko, ali slatko“, poručio je Vučić.

Druga vlada Aleksandra Vučića izabrana je već u avgustu 2016. na čelu sa istim čovekom na čelu i sa komotnom većinom u parlamentu, nije dočekala godinu dana, ali je jeste prvih sto u novembru te godine.

Tim povodom Vučić je govorio na konferenciji za novinare u Naučno-tehnološkom parku Beograd na Zvezdari kojoj su prisustvovali i ministri u Vladi.

Za 11 godina sedam vlada dočekalo 100. dan rada, a samo četiri prvu godišnjicu: Kako su premijeri obeležavali jubileje? 2
Foto: Print screen youtube

On je na tom događaju razgovarao i sa predstavnicima kompanija, koje u ovom kompleksu razvijaju svoje inovativne proizvode i usluge.

Nešto pre obeležavanja 100 dana Vučić je javnost animirao boravkom vlade nedelju dana u Nišu gde je planirano niz događaja, od otvaranja srpsko-albanskog poslovnog foruma u Nišu, susreta sa gradonačelnicima, obilaska opština na jugu zemlje do poseta fakultetima.

Poseban kuriozitet bilo je spavanje ministara u kasarni, jer je to bilo građenje Vučićevog skromnog i šedljivog imidža.

Boravak ministara u Nišu Vučić je najavio u maju, kada je precizirao da će i on i članovi njegovog kabineta spavati u vojnoj kasarni da ne bi, kako je rekao, trošili novac na hotele.

Vučić ubrzo otkrio u Leskovcu da su sa njim u kasarni u Nišu ostali samo ministri poljoprivrede i zdravlja Branislav Nedimović i Zlatibor Lončar, te da su neki od ministara „jedva dočekali da iz Niša, odu za Beograd“ ili da se iz kasarne presele u hotel.

Pojedini ministri su u kasarni, kako je kazao, proveli tri, neki četiri ili pet, a neki dva dana.

Premijer Vučić dugo je tvrdio je da neće da napušta tu funkciju i da se kandiduje na predsedničkim izborima 2017, ali je ipak sedam meseci po izboru na premijersko mesto, rešio da bude predsednik.

Kormilo vlade krajem juna preuzima tada ministarla za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić.

Prva tri meseca ta vlada obeležava u oktobru  u Kruševcu, gde su predsednica Vlade i članovi kabineta predstavili rezultate rada.

Planirane aktivnosti za tada bile su polaganje venaca i cveća na više spomenika, novi vlasnik preuzima fabriku IMK „14. oktobar“, polaganje kamena temeljca za fabriku za preradu otpadnih voda, a veče je bilo rezervisano za svečanu akademiju u Kruševačkom pozorištu.

Za 11 godina sedam vlada dočekalo 100. dan rada, a samo četiri prvu godišnjicu: Kako su premijeri obeležavali jubileje? 3
Foto: Print screen youtube

Brnabić je tokom obraćanja rekla da je tokom prethodnih 100 dana Vlada pokazala da Srbija može hrabro da nastavi putem koji je trasirala prethodna Vlada, odnosno da ide napred.

Ona je tada navela i da je spremna za novih 100 dana.

Prema njenim rečima, najteži je bio početak zbog štrajka u Fijatu i Gorenju, a da je sa druge strane zadovoljna time što je nastavljena fiskalna disciplina i smanjenje javnog duga. Zadovoljna je bila i radom ministara uz komentar da ih je lično birala.

Premijerka je najavila i posetu Kosovu, gde nije otišla do prošle godine.

Godinu dana rada ove vlade Ane Brnabić obeležen je u julu 2018. u Subotici kao gradu domaćinu, a najavljeno je čak 33 aktivnosti članova vlade za taj dan.

Za 11 godina sedam vlada dočekalo 100. dan rada, a samo četiri prvu godišnjicu: Kako su premijeri obeležavali jubileje? 4
Foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/DS

Premijerka je sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem, gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom i predstavnicima ambasade SR Nemačke u Srbiji, obišla nemačku kompaniju „Norma grupu“.

U centru grada održana je i akcija “Policajac u zajednici“, a Brnabić i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i gradonačelnik Bogdan Laban, obišli su ovu akciju kojom su pripadnici policije i vojske pokazali građanima na glavnom gradskom trgu, neke veštine, sposobnosti, metode rada i opremu kojom raspolažu.

Na kraju boravka Vlade Srbije u Subotici, održana je konferencija za novinare na Velikoj terasi na Paliću na kojoj je premijerka građanima Srbije podnela izveštaj o godini dana rada Vlade.

Naredna vlada Ane Branabić, formirana u oktobru 2020. prvih sto dana je obeležila početkom februara 2021. kada se sednici vlade u Palati Srbije pridružio predsednik Srbije Vučić. Par dana kasnije organizovan je skup u Kombank dvorani u Beogradu gde je premijerka podnela izveštaj o radu građanima.

Prvu godinu ta vlada je dočekala usred najjačeg epidemijskog talasa korona virusa i jednom nogom u izbornoj kampanji koja je formalno trebalo da počne u februaru 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari