Za lokalne izbore na Severu Kosova neće biti novog žrebanja 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Portparol Centralne izborne komisije (CIK), Valjmir Eljezi (Valmir Elezi), kazao je  danas da na predstojećim izborima na Severu koji su zakazani za 23. april, neće biti novog žrebanja političkih subjekata, tj. važiće žrebanje koje je obavljeno 7. decembra 2022. godine, jer nije bilo prijava novih kandidata za učešće na ovim izborima.

Prema izvučenim rednim brojevima 7. decembra prošle godine, pre nego su ovi izbori bili odloženi, kandidati su se na glasačkim listićima našli po sledećem redosledu:

GI „Mitrovica“ Betim Osmani za Severnu Mitrovicu sa brojem 111.

PDK biće na 112. mestu u trci za gradonačelnike u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica.

Partija kosovskih Srba – Aleksandar Jablanović za gradonačelnika Leposavića, takmičiće se pod brojem 113.

Slađana Pantović kao nezavisni kandidat za Zvečan nalazi se pod rednim brojem 114.

Samoopredeljenje sa svojim kandidatima za gradonačelnike u četiri opštine na Severu takmičiće se sa brojem 115.

„CIK neće organizovati novo žrebanje za rangiranje političkih subjekata na glasačkom listiću za izbore 23. aprila za gradonačelnike četiri opštine i za dve skupštine opština. Razlog leži u činjenici da ih tokom novog procesa prijavljivanja političkih subjekata i kandidata nije bilo. To znači da će važiti izvučeni politički subjekti i kandidati koji su sertifikovani prošle godine u izbornom procesu“, kazao je Eljezi za KosovaPress.

Centralna izborna komisija pre nešto manje od mesec dana, tačnije 9. marta, zvanično je započela predizborne aktivnosti prema operativnom planu za vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova zakazane za 23. april.

Radi se o odloženom datumu za izbore, jer su prethodno bili planirani za decembar.

Do izbora je došlo nakon što su Srbi, novembra meseca prošle godine, napustili sve kosovske institucije na Severu Kosova, uključujući srpske predstavnike u opštinama, vladi i skupštini, kao i predsednike opštinskih izbornih komisija na Severu.

Kako je nakon toga Priština raspisala lokalne izbore za Sever, na mesta četiri predsednika opštinskih izbornih komisija postavljeni su vršioci dužnosti iz drugih sredina.

Njihov prvi dolazak u Kancelarije OIK-a na Severu, sa namerom da počnu sa pripremama izbora, bio je početak novih decembarskih tenzija i razlog za odlaganje datuma izbora.

I na tada raspisanim izborima, Srpska lista je ubrzo po raspisivanju saopštila da njihova partija na njima neće učestvovati.

Isto su poručili i 9. marta, nakon što im je iz CIK-a stiglo obaveštenje da je rok za prijavu započeo. Oni na ovim izborima neće učestvovati, a zbog toga što „nisu ispunjeni zahtevi zbog kojih su napustili kosovske institucije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari