Skupština zajednica opština AP Kosova i Metohije zakazala je za danas u Kosovskoj Mitrovici hitnu sednicu na kojoj će se raspravljati o rezoluciji usvojenoj na predlog Srbije i EU u Generalnoj skupštini UN, kao i o posledicama koje će ovaj dokument imati na opstanak Srba na KiM, izjavio je za Danas Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednica.


Deklaracija o odbrani KiM, koju je uoči sednice GS UN donela Skupština zajednica, bila je prekjuče na dnevnom redu sednice Skupštine opštine Leposavić, ali sada vlast (koalicija DS i SPS) i opozicija (SNS, DSS, NS, SRS) ne mogu da se dogovore da li je tom prilikom i usvojena.

Bojan Jakovljević, predsednik odborničke grupe SNS u SO Leposavić, izjavio je za Danas da je na predlog ove stranke Deklaracija usvojena jednoglasno na sednici Skupštine opštine u proširenom sastavu, kojoj su prisustvovali „i svi viđeniji građani“. On odaje „priznanje za hrabrost odbornicima DS i SPS, zato što su glasali za dokument bitno različit od rezolucije koju su njihovi šefovi u Beogradu poslali u GS UN, a koja, kako su uvideli, nije u interesu Srba“.

Branko Ninić, predsednik Opštine Leposavić i član DS, negira u izjavi za Danas da je SO usvojila Deklaraciju Skupštine zajednica opština. Slavko Stevanović, predsednik SO Leposavić i član SPS, pozivajući se na zaključke sa sednice, objašnjava za naš list da su „usvojeni stavovi iz Deklaracije koji se odnose na očuvanje KiM u sastavu Srbije“. U zaključcima dostavljenim Danasu navodi se da su se „odbornici SO Leposavić upoznali s Deklaracijom koju je donela Zajednica srpskih opština i podržavaju sve stavove iz Deklaracije koji se odnose na očuvanje KiM u sastavu države Srbije“.

U Deklaraciji Skupštine zajednica, između ostalog, ukazuje se da „ništa, uključujući i evropske integracije ne sme biti povod za kompromis sa zapadnim silama, koji bi faktički značio odustajanje od celovitosti državne teritorije“ i odbacuje mogućnost dijaloga Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima, kao i ideja o eksteritorijalnosti manastira SPC na KiM.

Inače, u sastavu opštine Leposavić je i Lešak, iz kojeg je aktuelni ministar za KiM i pokrajinski funkcioner DS Goran Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari