Zašto Vlada nije ni ukorila Bastu zbog soliranja i šta će značiti ako ministar nakon svega "zaćuti"? 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Rade Basta, ministar privrede, na poslednjoj sednici Vlade Srbije nije ukoren, niti je predložena njegova smena zbog solo istupa u javnosti i predloga da se Rusiji uvedu sankcije. Uostalom, kako navode sagovornici Danasa bliski Vladi Srbije, Basta tom izjavom nije prekršio zvaničnu politiku Vlade, jer ni ne postoji dokument koji zabranjuje ministrima da govore o sankcijama Rusiji.

„To praktično znači da premijerka Brnabić ne može da spreči njegove slične izjave, niti da mu zabrani da govori. Ne može ni Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, koji može samo da mu poruči: majstore, smanji gas. I ništa više. Onaj ko na Bastu, ipak, ima uticaj i čija se reč sluša je niko drugi do predsednik Srbije“, ističe sagovornik Danasa.

A taj „neko“, po sopstvenom priznanju „nije razgovarao“ sa Bastom. Doduše, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u najnovijem obraćanju javnosti, rekao je i da će zamoliti Bastu da sve što radi prvo obavesti svoje kolege, pa da tek onda izađe u javnost.

„Verujem i da mu je Ana već rekla, sve je to lepo što misliš, ali prvo obavesti svoje kolege o tome, pa tek onda izađi u javnost sa tim, sa svim tim šupljim pričama. Shvatamo da si ti mnogo pametan“, rekao je Vučić i dodao da je Vlada kolegijalan organ.

A da li je Ana već razgovarala sa ministrom Bastom i da li mu je poručila, sve ono o čemu je govorio Vučić nismo uspeli da saznamo, jer na naše poruke niko iz njenog kabineta nije želeo da odgovori. Bez odgovora smo ostali i može li premijerka da spreči slične Bastine ispade.

Ni Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, čiji je Basta član nije odgovorio na naše pitanje da li je razgovarao sa ministrom privrede, niti da li ga je upozorio da stranka može da ga zameni zbog „neposlušnosti“ i iskakanja iz vladine zacrtane politike.

Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku smatra da Ana Brnabić nema tu političku moć da naredi nešto nekome od minstara, jer je ona premijerka samo na papiru.

„Ministre u Vladi nije sama birala i svakako ne može da ih sankcioniše, ukoliko joj to ne naloži Aleksandar Vučić. Slično važi i za soliranje, odluku donosi Vučić i na osnovu te odluke moći ćemo da zaključimo da li je stvarno bilo soliranja, ili tek probni balon“ , napominje Popović.

A Vučić, kako navode naši sagovrnici, ne smatra da je ministar Basta zreo za kažnjavanje i ponavljaju da je on zapravo predsednikov čovek u redovima koalicije SPS-JS.

„Vučićeva Srbija je država u kojoj postoje demokratske kulise, ali ne i funkcionalna demokratija makar i u naznakama. Otuda, predsednik SNS-a i neupitni gospodar vladajuće koalicije, unutar svog autoritarnog sistema može da radi šta god hoće. Svi koji su tu na iole značajnim funkcijama, prihvataju da igraju na njegovu muziku, šta god o njoj mislili. Lični interes je za njih imperativ i neće ga ugroziti zbog savesti“, objašnjava za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar.

On ponavlja da je Basta, personalno, a ne samo sistemski povezan sa ljudima iz najužeg Vučićevog okruženja, i da i on, kao i drugi visoki državni i partijski funkcioneri rade ono što im se naredi.

„Ako im se kaže da govore, oni to gorljivo čine, ako im se naredi da ćute, ne progovaraju kao da su nemi. Što se tiče Baste, on će u tome svemu biti samo još poletniji, jer ima osećaj da konačno nije politički izvršilac sa periferije, već pripadnik avangarde onoga ko vedri i oblači Srbijom. U skladu sa rečenim, ako aktuelni ministar i dalje bude nastupao kao sada, navodno samostalno, biće to glumatanje nepokornosti, a značiće zapravo produžetak realizovanja ranije dodeljenog zadatka“, navodi sagovornik Danasa.

Ukoliko, kako kaže, ministar privrede nakon svega ovoga zaćuti, onda će to značiti da je Vučić procenio da se preračunao kada je dao prethodno naređenje Basti.

Prema njegovim rečima, to što lider SNS-a može da radi šta hoće unutar sistema, ipak ne znači da tako može da postupa i van njega, od srpskog društva do međunarodnih okvira u kojima se nalazi.

„Protivljenje velikog dela građana Srbije ili velikih svetskih igrača, Vučić jako dobro prepoznaje i ako proračuna da to za njega može da bude opasno, brzo se povlači. Tada ne glumi junaka, te ako je to slučaj, Basta može pozerski da nastupi kao pokorni pion Ane Brnabić, dok je zapravo Vučićev jurišnik koliko i ona. Premijerka je Vučićeva maska, a ne istinska transmisija njegove moći“, zaključuje Anđelković.

Politikolog Mladen Mrdalj napominje da teoretski gledano, ukoliko ministar odstupa od stava premijerke i uopšte Vlade, a nije moguće postići sporazum između različitih partija kojima ministar i premijerka pripadaju, sukob se prenosi u Skupštinu.

„Tu bi premijerka tražila podršku vladine većine za rekonstrukciju vlade i uklanjanje neposlušnog ministra. Ukoliko ministrova partija nije bitna za održavanje skupštinske većine, ministar leti iz vlade. Ukoliko je bitna, vlada bi morala pasti i morali bismo ići na nove izbore. Matematika pokazuje da bi Vučić vladao i bez podrške Bastine partije, pa se postavlja pitanje zašto onda on nije disciplinovan“, pita se Mrdalj.

Odmah i odgovara da pošto u srpskoj političkoj praksi generalno, a posebno u političkoj praksi vladajuće koalicije, nema sukobljavanja oko načela, najverovatnije se radi o Vučićevom isprobavanju uticaja na koalicione partnere.

„Ovim im preti da ima svoje pristalice i u okviru partija koalicionih partnera. Ukoliko koalicioni partneri ne bi ušli u Vučićev novi politički blok, to bi mogli da učine mnogi njihovi članovi poput Baste. Uz to, ovakve izjave služe i da se isproba domaći i međunarodni politički teren na kome bi trebalo izvesti zaokret ka Zapadu. Verovatno zato premijerka, odnosno njen šef, pasivno aminuju Bastinu izjavu“, zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari