Sagovornici sa desnog spektra o istupanjima Radeta Baste: Moguće da vrh SNS iznutra pritiska Dačića da ponovo potpiše sporazum o Kosovu 1foto FoNet Milica Vučković

Moguća pozadina istupanja ministra privrede Radeta Baste u otvaranju teme sankcija je i pokušaj disciplinovanja Ivice Dačića pred konačni dogovor oko evropskog predloga za Kosovo, kako bi naposletku lider socijalista, sateran uza zid, pristao da potpiše taj dokument, kao i u slučaju Briselskog sporazuma, ocenjuju sagovornici Danasa sa desnog spektra.

Ocenjuju da sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, predsednika Srbije i premijera Kosova, u Ohridu 18. marta, neće biti trenutak potpisivanja sporazuma, ali da je Vučićev princip da se „prase ne goji na Badnji dan“ i da zato treba „pripremiti teren i čoveka koji će staviti potpis na sporni predlog“.

„U celoj drami oko Baste, važnu ulogu ima pokušaj disciplinovanja Dačića. Vučić nastoji da direktno ne radi ono što je protivzakonito, ili po njega politički negativno. Nađe žrtvenog jarca koji to mora da preuzme na sebe. Tako je bilo i sa Briselskim sporazumom iz 2013. koji je potpisao Dačić. Ali ulog je sada mnogo veći. Tada se radilo o bolnim ustupcima po Srbiju, koji su ipak mogli da se karakterišu kao tehnički. Sada je u pitanju nešto što je nesumnjivo antiustavno jer menja međunarodni status Kosova. Zato lako može da se tretira kao veleizdaja“, smatra Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Prema njegovim rečima vrlo pragmatični Dačić to svakako ima u vidu i nije spreman da sebe da žrtvuje za Vučića. Otuda je predsednik Srbije sada protiv njega „pokrenuo svojevrsni specijalni rat, čiji element je i ono što radi Basta“, tvrdi Anđelković.

Dodaje da lider SPS Ivica Dačić zna da bi preuzeo preveliki rizik, ako bi pokleknuo.

„Možemo da očekujemo i nove posredne i neposredne udare na Dačića, ali i njegovo produženo opiranje, uz dnevno preračunavanje da li je za njega veća opasnost u tome da odradi ono što Vučić očekuje, ili da mu se po prvi put odlučno odupre makar i ugrozio svoju poziciju u vlasti“, smatra Anđelković.

Osim disciplinovanja Dačića, Vučić pred novu rundu pregovora oko Kosova, hoće da preusmeri pažnju javnosti da bi se ponovo pričalo o sankcijama Rusiji, koje su nepopularne u javnosti.

„I takvim okolnostima Vučić bi kao istrajao da ne uvde sankcije Rusiji, uprkos navodnim pritiscima Baste, i ne bi odstupio od proklamovanog kursa. Takva igra treba da sa takozvanog patriotskog stanovišta pokrije sve one stvari koje protivno Ustavu Srbije i našim nacionalnim interesa Vučićev režim radi u vezi sa Kosovom. Tu stvari mogu da se propagandno farbaju raznim bojama, dok su oko sankcija Rusiji crno-bele. Ili su uvedene, ili nisu. A Kosovo, SNS establišment se nada, može da se faktički prizna a da se narodu tvrdi da se energično brani“, tvrdi sagovornik Danasa.

Anđelković smatra i da je Basta, član Jedinstvene Srbije koja je u koaliciji sa SPS, važi za nekoga ko je pod kontrolom Vučića, odnosno vrha SNS, „po čijim instrukcijama postupa“.

Uz to, kako kaže i lider Jedinstvene Srbije, Dragan Marković, koji mu je partijski šef, mnogo više vodi računa o volji Vučića, nego o interesima i stavovima Dačića sa kojim je tradicionalno u izbornoj koaliciji.

„Stoga, jasno je da Basta nije nastupio ni samostalno, niti kao eksponent koalicije oko SPS. Iako sve treba da deluje kao personalni incident, zapravo se radi o perfidnom potezu iza koga stoji Vučić“, izričit je Anđelković.

I Miroslav Parović iz vanparlamentarnog Narodnog slobodarskog pokreta, ubeđen je da je ministar Basta „Vučićev čovek u redovima SPS-JS“.

Po Vučića je bolje da temu sankcija otvori čovek koji je formalno iz SPS koalicije čime se pravi dodatni pritisak na Dačića „kako bi ga primorali da uzme aktivnu ulogu u konačnoj predaji Kosova“, tvrdi Parović, i dodaje da je „sasvim logično da će Vučić za onu fazu formalizacije sporazuma o Kosovu „koristiti sve druge kako on ne bi ostao upisan kao izdajnik“.

Da li je Dačić spreman da, kao šef diplomatije stavi svoj potpis na, za mnoge sporni dokument, nismo uspeli da saznamo, jer on nije odgovarao na pozive i poruke, kao ni njegove stranačke kolege.

„Basta se raspitivao kako se postaje američki čovek“

Sagovornik Danasa iz vrha Srpske napredne stranke ističe za Danas da je naša greška što toliki značaj pridajemo Radetu Basti i ocenama da on radi po nalogu Aleksandra Vučića. „Basta je svojevremeno jurio i neke ministre da mu otkriju kako se to postaje američki čovek. Možda je u međuvremenu saznao“, tvrdi sagovornik Danasa iz vladajuće stranke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari