Zavetnici kritikuju Vučića zbog odluke o tablicama: Ako dođe do kazni, staviti van snage sve sporazume 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Srpska stranka Zavetnici smatra neprihvatljivom najnoviju odluku Beograda da obustavi izdavanje registarskih tablica s oznakom srpskih gradova na Kosovu.

Zavetnici takodje očekuju od Vlade Srbije da, ukoliko dodje do nasilnog naplaćivanja kazni Srbima zbog preregistracije, stavi van snage sve sporazume, od kojih su, kako su naveli, do sada korist imale samoproglašene institucije u Prištini, a to su pre svega „sporazum o regionalnom predstavljanju takozvanog Kosova i sporazumi o priznanju takozvanih kosovskih univerzitetskih diploma i ličnih dokumenata“.

„Ističemo da politika ustupaka i popuštanja pred zahtevima Prištine i dalje insistiranje na primeni Briselskih sporazuma nanosi nepopravljivu štetu srpskim nacionalnim interesima“, saopštili su Zavetnici.

Oni postavljaju pitanje zbog čega bi Srbija morala da poštuje Briselske sporazume kada to ne čini Priština, ali ni EU, koja je preuzela odgovornost kao garant njihove implementacije.

„U ovim okolnostima jedini način da se zaštite nacionalni i bezbednosni interesi Srbije jeste da Beograd insistira na obnovi poretka pre 2011. godine, što podrazumeva povratak srpskih institucija u pokrajinu i vraćanje pregovora pred Ujedinjene nacije“, zaključili su Zavetnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari