Zbog čega se izbori ponavljaju samo u Beogradu: Opozicioni odbornici iz Kragujevca o preporukama ODIHR-a 1Foto: Z. S. M.

 

Da li su u Srbiji svi građani i gradovi jednaki ili su kao kod Orvela „neki malo jednakiji”? Odnosno ako je bilo krađe i nepravilnosti zbog čega se izbori ponavljaju samo u Beogradu a svi ostali gradovi i opštine ostaju taoci Srpske napredne stranke naredne četiri godine, pitali su danas opozcioni odbornici iz Kragujevca na zajedničkoj konferenciji za novinare.

– Na dan izbora, 17. decembra, jasno je da je bilo nepravilonosti na svim nivoima, pa i u Kragujevcu. Do nepravilnosti na izborima u svim gradovima, pre svega, došlo je kroz organizovani upis birača u biračke spiskove koji su se „prelili” iz gradova u kojima se oni nisu održavali. To predstavlja najgrublje kršenje rezultata lokalnih izbora i da je sve bilo regularno, sve opozicione liste bi imale više odborničkih mandata u Skupštini grada, kaže Marko Barać iz stranke Zajedno, podsetivši da je to razlog zbog čega deo odbornika koalicije „Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić” nije prisustvovao kostitutivnoj sednici Skupštine grada.

On je podsetio i na to da biračka volja građana predstavlja stub demokratije i izbornog sistema i da će Zajedno čvrsto stati u odbranu tih vrednosti.

Zbog čega se izbori ponavljaju samo u Beogradu: Opozicioni odbornici iz Kragujevca o preporukama ODIHR-a 2
Ponavljenje izbora na svim nivoima pa i na lokalnom – Marko Barać Zajedno – Foto: Z. S. M.

Shodno tome da izbori nisu bili fer i pošteni, stranka Zajedno i opoziciona koalicija „Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić” zalaže se za ponavljenje izbora na svim nivoima pa i na lokalnom, u samom Kragujevcu.

– Međutim, pre toga je neophodno proveriti biračke spiskove i omogućiti petu nacionalnu frekvenciju, naglasio je Barać.

DS: „Ispumpavanje” birača iz jednih i „upumpavanje” u druge gradove

Ambijent u kome su održani prethodni izbori, bilo republički, ili lokalni u Kragujevcu pokazuje i dokazuje da su oni bili neregularni u svakom smislu i za Ivana Dubljanina, predsednika GO Demokratske stranke.

– Ono što predstavlja rezolucija Evropskog parlamenta i ono što smo čuli kroz izveštaje ODRIH-a održava realno stanje prethodnih izbora u Srbiji. Retko kada je Evropski parlament tako uisono stao iza neke političke odluke u osudi izbornog ciklusa u bilo kojoj drugoj zemlji na teritoriji Evrope. To nije bilo obojeno ideološki jer je Evropski parlament, bez obzira na to ko je levo, desno ili u centru, gotovo jednogasno osudio način na koji su se održali izbori u Srbiji, naveo je on.

Zbog čega se izbori ponavljaju samo u Beogradu: Opozicioni odbornici iz Kragujevca o preporukama ODIHR-a 3
Ekpertski tim „prebrojao” tačno 2.647 prekobrojnih glasača u Kragujevcu – Ivan Dubljanin DS – Foto: Z. S. M.

Po njegovim rečima to govori o činjenici da „Evropa prepoznaje da vlast kod nas koristi metode koje ne samo da nisu demokratične već su nešto što ne sme da bude primer kako se u jednoj modernoj evropskoj državi uopšte baviti politikom.

Gde je tu Kragujevac u celoj priči?, pita se i istovremeno odgovara Dubljanin.

– Nije moguće da su izborne nepravilonosti bile u Beogradu a u Kragujevcu ne. Pa, lokalni izbori su 17. decembra organizovani tako da se održavaju u polovini gradova a u drugoj ne. To je učinjeno baš iz razloga da se izborna krađa izvrši uprvavo u tim mestima. Kragujevac je sigirno jedna od najvećih žrtava tih izbora jer ne treba zaboraviti da je izborni rezultat Srpske napredne stranke u našem gradu najslabiji rezultat SNS-a na lokalu, bilo gde u Srbiji, naglasio je Dubljanin, po kome je ta izborna krađa u Kragujevcu imala i naveći rezultat baš ovde i da do nje nije došlo „danas bi ovaj grad bio opozcioni”.

Kao što je Danas već ranije i pisao, ekspertski tim Demokratske stranke iz Kragujevca je utvrdio tačan broj glasača, njih 2.647 u biračkom spisku koji je „preko onog legalnog”.

– Tom metodologijom se vidi da ti ljudi „fale” kao birači u svojim mestima. Došlo je do „ispumpavanja” birača iz jednog dela Srbije u drugi, u gradove kao Beograd ili Kragujevac ne bi li se „namakla” izborna pobeda, zaključio je Dubljanin naglašavajući da su oni kao opozcioni odbornici i političari u obavezi da odbrane izbornu volju birača.

I za njega i DS je jasno da su izbori i u Kragujevcu pokradeni kao i u glavnom gradu i zbog toga njihovo ponavljanje samo u Beogradu nije dovoljno već do njega mora da dođe u čitavoj Srbiji.

Moj svet Kragujevac: Da li su izborne neregularnosti detektovane samo u Beogradu ilii u drugim gradovima i opštinama?

Za Borisa Kovačevća Šumu sa liste „Moj svet Kragujevac” izveštaj ODRIH-a i reakcije celokupne javnosti otvorili su mnogo šira pitanja od samo ponavljanja izbora u Beogradu.

– Da li su svi građani i gradovi jednaki u našoj zemlji? Postavljam pitanje javnosti i medijima da li se preporuke i izveštaji ODRIH-a i Evropskog parlamenta odnose na celokupan izborni sitem i čitavu zemlju ili samo na Beograd? Čuli smo različite komentare i tumačenja na njih ali ovo – ne. Da li su izborne neregularnosti detektovane samo u Beogradu ilii u drugim gradovima i opštinama?, samo su neka od pitanja koja je javno posatvio Kovačević.

Zbog čega se izbori ponavljaju samo u Beogradu: Opozicioni odbornici iz Kragujevca o preporukama ODIHR-a 4
Da je formirana vlast u Beogradu imala bi veći legitimite od trenutne u Kragujevcu – Boris Kovačević Šuma Moj svet Kragujevac – Foto: Z. S. M.

Svedoci smo, ističe on, novog izbornog cilklusa u gradovima gde nisu održani kao i u Beogradu a šta je sa Kragujevcom i ostalim mestima gde su održani izbori u istim tim neregularnim uslovima, pita se Kovačević po kome „da se ipak formirala lokalna vlast u Beogradu, imala bi veći legimitet nego sadašnja u Kragujevcu jer je njihova većina u gradskom parlamentu ’toliko tesna’”.

– Da li ćemo sistemski da rešavamo stvari ili ne? Jer selektivne primene zakona i propisa, u ovom slučaju evropskih preporuka i izveštaja – ne vode ničemu. Ponavljanje izbora u Beogradu je kompromis koji je zadovoljio „obe strane” a na sve ostalo žmurimo, samo zbog mogućnosti da se dobiju izbori u jednom jedninom gradu dok svi ostali ostaju taoci SNS-a i ovakve kompromisne odluke naredne četiri godine, smatra Boris Kovačević.

SSP: Lažne adrese su dokaz da su i u Kragujevcu izbori pokradeni

Da kragujevačka opozicija neće da ćuti i da zahteva da se i u ovom gradu izbori ponove potvrdio je i Dalibor Jekić, narodni poslanik Stranke slobode i pravde

– Ako se ponavljaju izbori u Beogradu zato što su pokradeni, samo što vlast to predstavlja na jedan drugi način, tako su pokradeni i u Kragujevcu i svim ostalim mestima, možda ne baš u tolikoj meri ali sasvim dovoljno da se značajno promeni izborna volja građana u tim sredinama, istakao je Jekić.

Zbog čega se izbori ponavljaju samo u Beogradu: Opozicioni odbornici iz Kragujevca o preporukama ODIHR-a 5
U biračkim spiskovima na preko 150 adresa u Kragujevcu se vodi da je kućni broj – nula – Dalibor Jekić SSP – Foto: Z. S. M.

Lokalni SSP svojim istraživanjem došao da se u biračkim spiskovima na preko 150 adresa u Kragujevcu vodi kućni broj – nula.

– Po Zakonu o registru prostornih jedinica i Adresnom registru to nije moguće. Tim aktima je definisano da je u svakoj ulici leva strana neprana i počinje sa brojem jedan a desna parna i počinje sa brojem dva, podeća on.

Takođe, pregledom biračkog spiska uočena su velika iskakanja nesrazmeran broj birača.

– Da u kućnom objektu od 80 kvadrata ne može da živi, na primer 32 glasača, odnosno punoletnih građana jasno ukazuje da je i u Kragujevcu došlo do izborne krađe, zaključio je Jekić.

On je pozvao institucije u ovoj zemlji, da „dokažu i pokažu da postoje”, kao i „da su slobodne” očekujući da Javno tužilaštvo reaguje na ove činjenice i istraži ko je učinio ova krivična dela koja su značajno uticala na formiranje lokalnih vlasti u Kragujevcu i prekrajanje volje njegovih građana.

I Dalibor Jekić je na ovoj konferenciji ponovio zahtev da se i izbori u Kragujevcu ponove u normalnim uslovima poručio biračima opozicije da će se boriti do kraja da se to dogodi.

Da li su odluke Privremenog organa uopšte legitimne?

Ni skoro tri meseca od završetka izbora Kragujevac i dalje nema gradonačelnika i članove Gradskog veća. Gradom od 28. septembra 2023. godine upravlja Privremeni organ.

Zbog čega se izbori ponavljaju samo u Beogradu: Opozicioni odbornici iz Kragujevca o preporukama ODIHR-a 6
Ispitati da li su legitimne odluke Privremenog organa – doktor Predrag Delić Narodni pokret Srbije Foto: Z. S. M.

Doktor Predrag Delić, predsednik GO Narodnog pokreta Miroslava Aleksića istakao je da su oni svih ovih meseci ukazivali na činjenicu da li su sve odluke koje je donosio Privremeni organ u ovo vreme „vakuma” 28. septembra prošle godine uopšte validne i legitime.

– Sve te odluke moraju da se javno preispitaju i sve što je doneto u ovom periodu će biti vrlo dobro provereno, podsetio je Delić, po kome javnost i građani moraju da vide „šta je to i zbog čega je u pitanju”.

I za Slađanu Radisavljević iz kragujevačkog Novog DSS-a moraju da se sagledaju odluke donete u ovom periodu od strane Privremenog organa u ovih, gotovo pola godine.

Ona je podsetila da je 13. mart krajnji rok za izbor gradonačelnika i članova Gradskog veća i tek tada će moči ali i morati da se uradi prava analiza tih i takvih odluka.

– Naravno, ako su one donete nezakonito sve moraju da budu stavljene van snage i poništene, izričita je i ona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari