Živković: Za rušenje Vučićevog režima nema podrške EU, ali nije je bilo ni 2000. 1

Srbija ima budućnost ako kriminal, primitivizam i besmislena demagogija postanu prošlost, istakao je predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa, u okviru rubrike Intervju na mreži, naveo je da aktuelne proteste ne smatra predizbornom kampanjom, te da su za njihov uspeh potrebni „i građani i političari i javne ličnosti, a pre svega upornost, odlučnost i hrabrost“.

Kako je rekao, sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji, na kojoj prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić, smatra pobedom opozicije i građana koji su protestovali.

„Mi smo to tražili i on je morao da dođe u parlament. Moj predlog kolegama iz opozicije je bio da tim povodom prekinemo bojkot i svojim aktivnim prisustvom na toj sednici ukažemo domaćoj i svetskoj javnosti, a pre svega građanima Srbije, na sva zlodela koja je, po tom pitanju, Vučić, zajedno sa svojim prijateljima terorstima iz Prištine, učinio građanima Srbije. Nažalost, ostali iz opozicije nisu imali hrabrosti za takvu odluku, a ja sa, iz solidarnosti, odustao od svog prisustva“, rekao je Živković.

Za rušenje režima Aleksandra Vučića nema podrške Evropske unije, istakao je Živković uz napomenu da podrške nije bilo ni 2000. godine, kada je srušen tadašnji predsednik Slobodan Milošević.

Na opasku da se kriminal, za vreme njegovog vođenja države, „uvukao u svaku poru društva“, Živković je uzvratio da je kriminal ovladao 90-ih godina, te da je, nakon perioda posle akcije Sablja, kada je bio sveden na istorijski minimum, „ponovo deo vlasti i simbolično i direktno“ i dodao da je Srbiji potrebna „nova Sablja“.

Na komentar da je 90-ih godina građane Niša pozivao na neplaćanje struje, ukazao da se radilo o taksi za javni servis, koja se, kao i danas, plaćala uz račun za struju.

„Ne postoji nijedan primer da je neko u protestima 1996/97 prestao da plaća struju i da je upao u neke probleme“, istakao je.

Na pitanje jednog čitaoca šta misli o organizovanju protesta ispred ambasada Nemačke, SAD, Velike Britanije i Rusije, zbog podrške Vučićevom režimu, Živković je rekao da „ambasade nisu dovele Vučića na vlast, a neće ga ni oterati“, dodavši da je to posao građana i političara.

Nova stranka je, kako tvrdi, od 2013. do danas, dobio više ponuda za koaliciono partnerstvo, a da pritom Nova stranka nije ta koja je tražila partnera.

Veliki broj pitanja odnosio se i na subvenciju u iznosu od 500.000 dinara koje je Živković za vinograd dobio 2007. godine, a koja je, prema njegovim rečima, do danas trostruko vraćena.

„Za devet godina država je, samo kroz PDV, za vino iz tog vinograda naplatila 180 miliona dinara. odnosno 1.525.000 evra“, istakao je.

Naglasio je i da ne postoji nijedna formalna prijava za bilo šta što je uradio sa pozicije gradonačelnika Niša, ministra unutrašnjih poslova SRJ ili premijera Srbije.

Jedno od pitanja odnosilo se i na njegov stav o statusu majki bolesne dece koje iz tog razloga ne mogu da rade. Istakao je da one moraju imati poseban status i poseban odnos države prema njima i izneo svoja dva predloga zakona iz ove oblasti.

„Prvi je da se zabrani reklamiranje političkih stranaka, a da se taj novac usmeri na lečenje dece u inostranstvo, za one bolesti gde je nemoguće lečenje u Srbiji. Drugi se tiče izmena Zakona o radu, kojim se predviđa zabrana otpuštanja roditelja koji brinu o bolesnom detetu. Ove zakone predlažem već tri godine, a vladajuća većina odbija i da ih stavi u dnevni red“, odgovorio je Živković.

On je istakao da, za vreme vladavine Zorana Đinđića, nijedna privatizacija nije bila izvršena na kriminalan način, a kao uspešne primere istakao je privatizacije duvanskog kompleksa, Beopetrola, cementara i pivara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari