Portal Recepti i kuvar online dodelio nagrade za najbolji recept 1Foto: Portal Recept i kuvar

Portal Recepti i Kuvar online treći put za redom, dodelio je nagrade za „Najbolji recepti“ koji su tokom 2016. godine objavljivani na ovom sajtu.

Specijalno priznanje za najbolji recept godine, na osnovu ocena žirija, koji je predvodila Sonja Martić: Salata Crvenkapa, autora Snežane Kitanović.

„Ovo je veoma inovativan i kreativan recept od sastojaka koje svi volimo i svakodnevno jedemo. U prevodu, srpsko jelo na svetski način. Preporuka Snežani Kitanović da „našminka“ blog, jer može postati jedna od top 10 gastro blogera u Srbiji.“ – izjavila Martić, predsednica žirija.

Prema glasovima posetilaca Portala, proglašeni su i ostali najbolji recepti godine: 1. mesto – Zorica Stajić sa receptom tikvice u obliku cveta, 2. mesto – Slađana Šćekić sa receptom sočne šnicle od ćuretine, 3. mesto – Jelena Nikolić sa receptom zapečena boranija sa piletinom i najbolji slatkiš – Javorka Filiipović sa receptom listići.

Nakon proglašenja najboljih recepata godine, predstavljena je akcija Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, koja će trajati tokom cele 2017. godine i koja će se završiti izdavanjem knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje / Traditional Serbian Cookbook.

– Osnovni koncept knjige i tema ovog projekta je sačuvati i promovisati tradicionalno pripremanje hrane sa svim svojim kulturološkim, zdravstvenim i istorijskim aspektima. Knjiga će biti štampana na srpskom i engleskom jeziku. U pripremi ove knjige biće uključene sve zainteresovane organizacije, institucije i stručnjaci iz raznih oblasti, kao što su Etnografski muzej u Beogradu, Privredna komora Srbije, Turistička organizacija Srbije, doktori medicine, nutricionisti – rekao je Miodrag Ilić, glavni urednik Portala.

Portal Recepti i kuvar online dodelio nagrade za najbolji recept 2

Upriličena je degustacija nekih od jela i slatkiša tradicionalne domaće srpske kuhinje, pripremljenih po tradicionalnoj recepturi iz starinskih kuvara. Na meniju su bili: reform torta, rum torta, vanilice, medenjaci, starinski (suvi) kolači, zeljanik, itd.., koje je pripremila Kristina Gašpar, fudbloger i saradnica Portala Danas Online.

Najviše pažnje i uzdaha prisutnih pobrao je zeljanik, koji je pripremljen prema starinskom receptu, objavljenom u knjizi Srpska narodna jela i pića, knjiga 1, koju je uredio dr Jovan Erdeljanović, a koja je štampana u državnoj štampariji kraljevine Srbije 1908. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari