Foto: Zoran Nikolić

Ova manifestacija je do pre pet godina, organizovana u samom centru grada, trajala je samo jedan dan i na njoj su se takmičile kuvarske ekipe iz zemlje i inostranstva u pripremanju pasulja pa je, u narodu bila poznatija kao „Pasuljijada“.

NJen koncept je rekosmo već pre pet godina, doživeo značajne izmene i to ne samo seljenjem najpre na Gradski keja a potom od pre dve godine na obale Ibra već i novim sadržajima.

Još za vreme održavanja na centralnom gradskom trgu, tik kraj spomenika Solunskim ratnicima, proširena je pre sedam godina, takmičenjem u kuvanju riblje čorbe pod nazivom „Riblji kotlić“ a u zadnje dve godine pod svoje okrilje prihvatila je i održavanje jednog od termina takmičenja u pripremanju ajvara pod nazivom „Izađi mi na teglu“.

Inače takmičarski karavan u pripremanju ajvara pod ovim nazivom ove pete sezone će okupiti oko 450 takmičarskih ekipa i 3.000 učesnika koji će od 17. avgusta do 13. oktobra ispeći 12.000 kg paprika, u 27 gradova pre beogradskog finala planiranog za 13 oktobar.

Ovogodišnji XXVIII „Srebrni kazan“ okupio je na sve tri manifestacije oko 50 takmičarskih ekipa sa više od 200 takmičara .

Za sveukupnog pobednika manifestacije i „Viteza riblje čorbe i pasulja“ proglašena je ekipa udruženja građana „ORA nije fora“,dok je ekipa Specijalne bolnice „Agens“ iz Mataruške Banje proglašena za najbolju u kategoriji profesonalnih kuvara.

Šampionski kulinarski tim u kuvanju pasulja u kategoriji kulturno umetničkih društava je tim „KUD Karanovc-a“ iz Kraljeva a ekipa udruženja „Patrola“ je najbolja među takmičarima u kuvanju pasulja iz reda udruženja građana.

Iako duboko zašla u treću deceniju svoga postojanja ova manifestacija nije u dovoljnoj meri iskoristila sve svoje potencijale kao i potencijale lokacije održavanja neposredno na obali Ibra u centru grada za privlačenje većeg broja posetilaca kako iz zemlje tako i iz zemalja regiona pre svega.

Čini se da je kao i na njenom samom startu, kada ju je pokrenuo njen idejni tvorac pokojni Jovica Aleksić u to vreme direktor ugostiteljskog preduzeća „Srbija“ iz Kraljeva, prate bespotrebne kontraverze i osporavanja u delu lokalne javnosti, iako je u međuvremenu, uvrštena u zvaničan kalendar turističkih manifestacija i ako uživa podršku lokalne samouprave.