slavsko žitoFoto: milart / Shutterstock.com

Danas se slavi Aranđelovdan (slava Svetog arhanđela Mihaila). Ovaj pravoslavni praznik ima svoje običaje, a u vezi sa jednim od njih postoje oprečna mišljenja među vernicima.

Naime, neki tvrde da je za Aranđelovdan potrebno pripremiti slavsku sveću, slavski kolač, slavsko žito i slavski ručak kao i za ostale slave. Drugi pak su ubeđeni da slavsko žito nije neophodno.

Da li se slavsko žito poslužuje za Aranđelovdan?

Vernici koji tvrde da slavsko žito ne treba pripremati za Aranđelovdan svoje uverenje obrazlažu činjenicom da je Sveti Arhanđel Mihailo, kao i Sveti Ilija, tzv. živi svetac. Prvi od njih je prema verovanju besmrtan, a drugi se živ uzneo u nebo.

Iz crkve, međutim, navode da je to velika zabluda jer ne postoje „mrtvi sveci“. Pred Bogom smo svi živi.

Moguće je da je zabluda zaživela u narodu zbog činjenice da se žito sprema i za parastos.

I kad se priprema za slavu i za parastos, žito ima istu simboliku. Ono predstavlja žrtvu Bogu.

Kako se pravi slavsko žito?

Sastojci:

  • Bela, krupna pšenica,
  • Malo šećera (po ukusu),
  • Orašasti plodovi (npr. mleveni orasi, malo badema, lešnika),
  • Muskatni orah (opciono).

Priprema:

Belu, krupnu pšenicu očistite i potopite u lonac s čistom vodom dva dana pre slave i ostavite je da odstoji.

Dan uoči slave stavite pšenicu da se kuva na tihoj vatri oko 20 minuta nakon što voda provri, uz povremeno mešanje. Vodite računa da ne zagori.

Ostavite ovako spremljenu pšenicu da prenoći.

Rano ujutru na dan slave možete da sameljete pčenicu ako je takvu više preferirate. Žito potom pomešajte s malo šećera, a možete da dodate i malo muskatnog oraha.

Na kraju slavsko žito možete ukrasiti orašastim plodovima. U narodu je popularno pravljenje krsta od mlevenih oraha ili celih badema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari