Desert kao jaje (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Gledajući kulinarske emisije, kanale društvnih mreža i čitajući razne recepte, naišli smo na ovaj intersantan i izazovan recept, koji je naravno odmah isproban. 

Zanimljivo je kako se žuta i bela boja prelivaju jedna u drugu, a sam desert još podrhtava. Izuzetno lak za pripremu, sve u svemu recept je prosto tražio da bude napravljen. Potrebne su pomorandže, tačnije isceđeni sok i kalup gde bi naizmenično sipali dve vrste dobijenog pudinga od pomorandže i mleka.

Kao kalup može da posluži onaj za pravljenje kuglofa, ili nešto drugo kao što su manje staklene posudice, šoljice što bi ovaj desert učinilo još zanimljivijim. Ili ga napraviti u crveno beloj boji.

Šta nam je sve potrebno:

Za puding od pomorandže:

  • 500ml soka od pomorandže (oko 6 -7 komada)
  • 100g šećera 
  • 3 kašike gustina
Desert kao jaje (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Za puding od mleka:

  • 500ml mleka
  • 100g šećera 
  • 3 kašike gustina
  • kesica vanil šećera 
  • 1 kašika putera

Način pripreme:

  1. U dve posude staviti odvojeno mleko i sok, u svaku dodati šećer, pa gustin. U mleko dodati kesicu vanile. Žicom za mućenje dobro izmešati svaki sadržaj zasebno kako bi rastvorili gustin, da nemamo grudvice.
  2. Obe posude istovremeno staviti na vatru da se lagano kuvaju, sve dok se svaka smesa ne zgusne. Naravno, mešajući naizmenično sve vreme. U beli deo krema dodati kašiku putera. Nakon nekoliko minuta kuvanja dobili smo gusti krem.
  3. Uzeti kalup za kuglof, mogu i mali kalupi. Prvo sipati nekoliko kašika belog krema, pa žutog i tako naizmenično dok ne potrošimo sadržaj, koji će se sipanjem mešati. Prekriti streč folijom i kada se desert ohladi staviti na nekoliko sati u frižider. Nakon toga kalup prevrnuti na tanjir, lupiti nekoliko puta od gore da se sadržaj odvoji od kalupa. Dobijeni žuto beli venac seći i služiti. Mogli bi da dodamo možda jednu jagodu iz slatka ako ga imamo u kući, ili da kupimo zamrznute i sami napravimo preliv. Bio bi to lep kontrast u bojama i dobar balans ukusu.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari