Foto: FreeImages / diego ortega d.

Ima mnogo sajtova i aplikacija za mršavljenje koji vam pomažu da pratite unos kalorija ako odvojite vreme da unesete podatke. Ali koliko vas je probalo taj metod i brzo odustalo jer treba da se unosi sve što ste pojeli? Verovatno mnogo vas.

Vođenje preciznog dnevnika o unosu hrane je najbolji način da izračunate kalorije, ali je isto tako dobro i kontrolisati porcije kako bi se sprečilo prejedanje i ostalo u okviru planiranog unosa kalorija.

Merenje hrane

Najprecizniji način kontrole veličine porcija jeste da ih merite. Vagu za merenje hrane možete naći u najvećem broju radnji kao i preko interneta.

Iako je to idealan način da kontrolišete porcije, teško da ćete moći da nosite vagu sa sobom kada jedete van kuće, tako da vam je potrebna alternativna strategija kada ste napolju ili nemate vremena da sednete i izmerite svaku porciju.

Raspodela na tanjiru

Takođe možete da odvojite deo tanjira za određenu vrstu hrane, na primer 50 odsto za voće i povrće, 25 odsto za proteine i 25 odsto za složene ugljene hidrate ili žitarice sa celim zrnom. Mada i golim okom može da se odredi koliki deo tanjira zauzima određena vrsta hrane, možete i da kupite posebne tanjire za ovu namenu.

A ako baš želite da se zabavite ili imate posebno prilagođenu ishranu, posetitite neku od radnji gde možete da obojite svoje tanjire i činije i na taj način dobijete originalno posuđe za kontrolu porcija. Ili dodate i neke motivacione poruke da vas bodre.

Unapred upakujte porcije

Ako nekad gledate TV kasno noću, sigurno ste videli mnogo reklama za fitnes. Neki od DVD paketa za fitnes nude posude u različitim bojama za kontrolu porcija. Tako imate jednu boju koja predstavlja proteine, jednu za ugljene hidrate, jednu za povrće, jednu za hranu bogatu mastima itd. Ovi kompleti koštaju oko 15 dolara ako ih sami kupite i onda imate samo jedan komplet.

Ako želite da budete dodatno motivisani i pravite više porcija za ručak i večeru odjednom, ne morate da potrošite mnogo novca na ove posebne komplete posuda. Ako pogledate njihovu veličinu, obično je to pola ili cela šolja i nekoliko malo manjih posuda. Jednostavno posetite lokalnu radnju sa jeftinim posudama i odaberite odgovarajuće veličine kako biste imali unapred spakovane posude za više jela odjednom.

Ovo je odličan savet za one koji su veoma zauzeti i žele da odjednom skuvaju više jela za nekoliko dana, kao i za samce i parove kojima je komplikovano da kuvaju jela u malim količinama. Takođe možete da pomešate i uskladite svoje proteine, ugljene hidrate i sve druge elemente obroka od onoga što vam ostane nakon kuvanja.

Vizuelna procena

Ako ništa drugo ne uspeva, možete da primenite jednostavan trik za merenje porcija. Na primer, da li ste znali da je 85 grama proteina ili mesa veličine otprilike kao špil karata, što je idealna količina za obrok za jednu osobu? Treba da odredite koliko je jedna šolja cerealija ili voća? Jedna šolja je otprilike jednaka veličini pesnice ili lopte za bejzbol. Na taj način možete da procenite veličinu porcija bez korišćenja vage ili šolja za merenje.

I zapamtite, ako ne možete da brojite kalorije, uvek možete da kontrolišete porcije.