Kako se zaštititi od alergija? 1Foto: pixabay/ cenczi

Alergijski rinitis je zapaljenje nosne sluzokože koje predstavlja hronično oboljenje i javlja se kod 15-20 odsto populacije. Uzrokuje ga alergijska reakcija na cvetni prah biljaka, životinjskih dlaka, grinje, prašina i dr.

Iako postoje osobe kod kojih je medicinski ustanovljeno da su uvek alergične, kod drugih se alergija javlja prilikom određenog godišnjeg doba, a najčešće u proleće i jesen.

Učestalno kijanje, kašalj, suzenje oka, svrab u grlu i nosu, glavobolja, razdražljivost, malaksalost, manjak apetita samo su neki od simptoma alergijskog rinitisa, ali se oni mogu preventirati sledećim koracima…

Najefikasniji i najprirodniji lek je fiziološki rastvor koji se svakodnevno ubrizgava u nozdrve. On pomaže kod opuštanja začepljenog nosa, a istovremeno smanjuje upalu grla kao i kijanje. Možete ga kupiti u apoteci, a možete ga i napraviti tako što ćete u destilovanu vodu dodati kašiku sode bikarbone. Savetuje se konzumiranje dva puta dnevno.

Jedna od prevencija pojave simptoma alergije jeste ograničavanje vremena na otvorenom. Ako baš morate izaći napolje, izbegavajte jutra kada je koncentracija alergena najveća. Ne izlazite u prirodu bez naočara za sunce koje sprečavaju kontant kolena i očiju. Po povratku kući, obavezno se istuširajte, operite kosu i promenite odeću, savetuje novi.ba.

Antihistaminici, koji blokiraju reakciju vašeg tela na alergije, obično deluju za manje od sat vremena od konzumiranja. Za teže alergije, koristite sprej za nos. Ali ne očekujte da simptomi nestanu istog trena, pogotovo jer spreju za nos treba nekoliko dana da bi delovao.

Delotvorna je kod ljudi alergičnih na polen, jer ona usporava lučenje vodenog sekreta i smanjuje napade kašlja i kijanja koje izaziva polen. Preporučuje se čaj od koprive ili njen ekstrat.

Zdrav je za organizam, a sadrži malu količinu teina, tako da se može svakodnevno konzumirati. Zeleni čaj sadrži supstance koje sprečavaju proizvodnju histamina, što dovodi do smanjenja i ublažavanja alergijske reakcije i simptoma koji je prate. Dozvoljene su dve do tri šolje zelenog čaja dnevno, savetuje zdravismo.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.